Dzisiaj przygotujemy łatwy, pyszny i zdrowy przepis na brokuły. Na pewno Wam się spodoba.
6 778
Dzisiaj przygotuję dla Was łatwy, pyszny i zdrowy przepis na brokuły.
To danie jest nie tylko smaczne, ale również pełne witamin i składników odżywczych. Jestem pewien, że przypadnie Wam do gustu! Brokuły w połączeniu z warzywami i serem tworzą niesamowicie aromatyczną i sycącą zapiekankę.
Składniki:
500 g brokułów
1 cebula
1 marchewka
1 czerwona papryka
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
Sól i pieprz do smaku
5 jajek średniej wielkości
200 ml śmietany
1/2 łyżeczki bazylii
3 łyżki parmezanu (50 g)
Dodatkowe 50 g parmezanu do posypania
Przygotowanie:
Przygotowanie brokułów:
Umyj brokuły dobrze wodą z octem.
Moczyć przez 10 minut, aby usunąć wszystkie zanieczyszczenia.
Zetrzyj brokuły na tarce.
Przygotowanie warzyw:
Pokrój cebulę, marchewkę, czerwoną paprykę i czosnek w kostkę.
Podsmaż czosnek na 1 łyżce masła przez 30 sekund.
Dodaj cebulę i marchewkę, gotuj na małym ogniu przez dwie minuty.
Dodaj paprykę i gotuj przez kolejne 10 minut bez przykrycia.
Łączenie składników:
Dodaj podsmażone warzywa do startych brokułów.
Dopraw solą i pieprzem do smaku i dobrze wymieszaj.
Przygotowanie masy jajecznej:
W misce roztrzep 5 jajek.
Dodaj 200 ml śmietany, sól do smaku, 1/2 łyżeczki bazylii, pieprz i 3 łyżki parmezanu (50 g).
Dobrze wymieszaj.
Pieczenie:
Blachę o wymiarach 34 × 24 cm wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj masłem.
Wlej masę warzywną i równomiernie rozprowadź.
Posyp dodatkowym 50 g parmezanu i bazylią.
Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 35-40 minut.