Nareszcie wiem, co dodać do ciasta, żeby było idealnie miękkie i puszyste: To był taki sukces, że upiekliśmy z niego wszystko na wesele.
30 763
Chcę podzielić się przepisem na doskonały zakwas, który jest naprawdę miękki i giętki jak pajęczyna.
Na weselu, które mieliśmy tydzień temu, upiekliśmy z niego wszystkie słodkie ciasta – domowe bułeczki, strudel, ciasta na zakwasie, a także doskonałe ciasta świąteczne. Sekretem sprężystości i wyjątkowej miękkości jest naturalny biały jogurt.
Składniki:
800 g mąki pszennej
200 g mąki półgrubej
200g cukru granulowanego
1 słoik białego jogurtu
100 g masła w temperaturze pokojowej
5 decylitrów mleka
2 paczki cukru wanilinowego
42g świeżych drożdży
szczypta soli
Nadzienie:
powidła śliwkowe
twarożek
mak
orzechy
Przygotowanie:
Rozkrusz drożdże w letnim mleku (2 dcl mleka) w małej misce. Dodaj łyżeczkę cukru. Drożdże pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Mąkę przesiać do dużej miski.
Dodaj cukier granulowany, cukier wanilinowy i szczyptę soli. Wymieszaj łyżką. Dodaj jogurt, masło i przygotowane drożdże.
Zaczynamy wyrabiać i stopniowo dodajemy pozostałe letnie mleko. Zagniatamy ciasto, aż otrzymamy piękne, puszyste, miękkie ciasto, które odchodzi od miski. Z przygotowanego ciasta uformować bochenek, oprószyć mąką. Przykryć czystym ręcznikiem. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę .
Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę. Dzielimy na mniejsze kawałki, w zależności od tego, co chcemy upiec. Przed pieczeniem przykryj je ręcznikiem.
Pozwól mu rosnąć przez kolejne 10 minut. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 180 stopni. Pieczemy około 40 minut. Życzymy smacznego! 🙂