To główny powód, dla którego bułeczki są zawsze puszyste i wyśmienite: Dodawaj ocet do swoich wypieków.

Proponuje Państwu doskonały przepis na puszyste i niezwykle smaczne bułeczki.

Idealnie nadają się na śniadanie lub kolacje. Można je bardzo łatwo przygotować, a rezultat jest zawsze doskonały.

Potrzebujesz:

  • 500 ml letniego mleka
  • 10 g drożdży instant
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 jajka
  • 80 ml oleju roślinnego
  • 50 g masła
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu
  • +/- 900 g mąki pszennej pszennej

Dodatkowo:

  • 1 żółtko
  • mleko
  • sezam

Przygotowanie:

Do miski dodaj ciepłe mleko, drożdże i cukier.

Mieszaj, aż drożdże się rozpuszczą, a składniki zostaną połączone. Dodaj mąkę pszenną razem z proszkiem do pieczenia. Mieszaj ręcznie. Na koniec dodaj masło i ocet. Kontynuuj dodawanie pozostałych składników, aż uzyskasz gładkie i jednorodne ciasto.

Przykryj miskę folią spożywczą i pozostaw w ciepłym miejscu na 50 minut. Po upływie wymaganego czasu przenieś ciasto na blat roboczy. Podziel je na pół. Z każdej połówki uformuj 2 rulony. Pokrój każdy na 6 kawałków.

Z każdego kawałka uformuj kulkę – kształt bułki. Ponieważ ciasto jest lepkie, będziesz potrzebować więcej mąki. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na 15 minut. Posmaruj ich wierzch żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Posyp sezamem i upiecz.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25 minut. Bułeczki są niezwykle miękkie, puszyste i delikatne. Staną się Twoim ulubionym pieczywem śniadaniowym. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!