To główny powód, dla którego bułeczki są zawsze puszyste i wyśmienite: Dodawaj ocet do swoich wypieków.
933
Proponuje Państwu doskonały przepis na puszyste i niezwykle smaczne bułeczki.
Idealnie nadają się na śniadanie lub kolacje. Można je bardzo łatwo przygotować, a rezultat jest zawsze doskonały.
Potrzebujesz:
500 ml letniego mleka
10 g drożdży instant
100 g cukru
1 łyżeczka soli
2 jajka
80 ml oleju roślinnego
50 g masła
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka octu
+/- 900 g mąki pszennej pszennej
Dodatkowo:
1 żółtko
mleko
sezam
Przygotowanie:
Do miski dodaj ciepłe mleko, drożdże i cukier.
Mieszaj, aż drożdże się rozpuszczą, a składniki zostaną połączone. Dodaj mąkę pszenną razem z proszkiem do pieczenia. Mieszaj ręcznie. Na koniec dodaj masło i ocet. Kontynuuj dodawanie pozostałych składników, aż uzyskasz gładkie i jednorodne ciasto.
Przykryj miskę folią spożywczą i pozostaw w ciepłym miejscu na 50 minut. Po upływie wymaganego czasu przenieś ciasto na blat roboczy. Podziel je na pół. Z każdej połówki uformuj 2 rulony. Pokrój każdy na 6 kawałków.
Z każdego kawałka uformuj kulkę – kształt bułki. Ponieważ ciasto jest lepkie, będziesz potrzebować więcej mąki. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na 15 minut. Posmaruj ich wierzch żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Posyp sezamem i upiecz.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25 minut. Bułeczki są niezwykle miękkie, puszyste i delikatne. Staną się Twoim ulubionym pieczywem śniadaniowym. Smacznego!