Tradycyjny przepis, który wszyscy uwielbialiśmy: Klopsiki, które pamiętasz z dzieciństwa.
Jeśli tęsknisz za smakami z dzieciństwa i chcesz przenieść się do nich choć na chwilę to ten przepis jest właśnie dla Ciebie! Serwowane na domowym obiedzie czy w szkolnej stołówce, w towarzystwie ziemniaków – zawsze smakowały równie wspaniale. Teraz możesz przyrządzić je we własnej kuchni.
Przepis na klopsiki zawiera kilka sekretów. Przede wszystkim by uzyskać wspaniały, wyjątkowy smak niezbędna jest odpowiednia porcja mięsa i pieczywa, brak jajek w przepisie oraz…pieczenie klopsików w piekarniku zamiast smażenia na głębokim tłuszczu. Coś, co kiedyś było oszczędnością czasu zagwarantowało delikatny smak mięsa.
Potrzebne składniki:
- szklanka wody lub mleka
- olej roślinny
- pół kilograma mięsa mielonego (dowolnego, najlepiej mieszanka wołowo – wieprzowa)
- około pół bochenka czarnego chleba (trzydzieści dekagramów)
- jedna duża lub dwie małe cebule
- czarny pieprz i sól
Sposób przygotowania:
Na początku należy zająć się przygotowaniem chleba. Oddzielamy miękki środek od skórki. Środek zalewamy wodą lub mlekiem i pozostawiamy do nasiąknięcia, zaś skórkę suszymy kilka minut w piekarniku, dzięki czemu będziemy mogli przygotować z niej okruchy.
Mięso dokładnie mielimy maszynką jeśli mamy je w kawałku lub bierzemy gotowe mielone. Cebulę myjemy, obieramy i drobno siekamy.
Do przygotowanego mięsa dodajmy miąższ z chleba namoczony wcześniej w mleku lub wodzie. Suchą skórkę mielimy, uzyskując w ten sposób bułkę tartą do obtoczenia pulpecików.
Mięso mieszamy dokładnie z cebulką i przyprawami, a następnie dodajemy do niego część bułki tartej. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
Gdy wszystko mamy już gotowe za pomocą mokrych dłoni forumujemy kulki z mięsa i obtaczamy je w pozostałej części bułki tartej. Najlepiej by grubość każdego klopsa nie przekraczała 1,5cm. Dzięki temu równomiernie się upieką.