Pulpeciki mięsne w sosie pomidorowym: Pomysł na pyszny, domowy obiad.

Szukasz pomysłu na mięsny obiad? Koniecznie przetestuj naszą propozycję. Te tradycyjne kulki z mięsa mielonego mają niesamowity smak.

Sos pomidorowy z kolei w tym przepisie ma nieczęsto spotykany twist. Jest on lekko słodki, ale świetnie komponuje się z klopsikami. To danie smakuje dobrze z najróżniejszymi dodatkami. Możesz podawać je z ulubioną surówką i ziemniakami, lanymi kluskami czy po prostu ze świeżym chlebem. Niezależnie od wersji, zawsze smakuje przepysznie!

Składniki

Klopsiki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 0,5 kg ryżu
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki soli
  • pół łyżeczki majeranku
  • szczypta pieprzu

Sos pomidorowy:

  • 300 g koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • 100 ml mleka
  • 5 goździków
  • cukier
  • sól

Przygotowanie

Zanim przystąpisz do robienia klopsików, ugotuj i ostudź ryż. Wymieszaj go z mięsem mielonym, resztą składników i dopraw do smaku. Mięso możesz wybrać w zależności od preferencji – równie dobrze sprawdzi się wieprzowo-wołowe lub wieprzowe.

Do garnka wlej mniej więcej 2 l wody, zacznij ją podgrzewać. Obierz cebulę, pokrój na ćwiartki i wrzuć do gotującej się wody. Po chwili wrzuć goździki i szczyptę soli. Z gotowej masy formuj niewielkie kulki. Żeby uniknąć rozpadania i sklejania się ze sobą pulpecików, za każdym razem mocz dłonie w misce z ciepłą wodą.

Gdy woda w garnku zacznie wrzeć powoli wkładaj do niej klopsiki. Po 20-25 minutach powinny być ugotowane. Wyjmij je ostrożnie z garnka.

Na bazie wywaru pozostałego po gotowaniu pulpetów przygotuj sos. Dodaj koncentrat pomidorowy, mleko, trochę cukru i soli. Zagęść sos mąką i zagotuj. Jeśli nie przepadasz za słodkawymi sosami do mięsa, pomiń goździki i cukier. Możesz zastąpić je swoimi ulubionymi przyprawami. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!