Ptasie mleczko – Kremowe, pełne słodyczy i rozpływające się w ustach. Jak w dzieciństwie!
42 382
Kremowe, pełne słodyczy i rozpływające się w ustach. Taki jest właśnie deser ptasie mleczko.
Ten przysmak dzieciństwa błyskawicznie przygotujesz w swoim domu. Kilka prostych składników i wyśmienity deser gotowy!
Składniki:
2 gorzkie czekolady
mleko skondensowane niesłodzone
3 białka z jajek
140 g cukru
ekstrakt z wanilii
masło
żelatyna w proszku
Przygotowanie:
15 g żelatyny rozpuść w 4 łyżkach wody. Wymieszaj w kubeczku i odstaw na bok, by zgęstniała. W międzyczasie do małego garnka wlej 80 ml mleka, dodaj 50 g masła i podgrzewaj, aż składniki dokładnie się połączą. Odłóż na bok, by mieszanina ostygła.
Przygotuj rondelek, wlej do niego żelatynę i wsyp połowę porcji cukru (70 g). Podgrzewaj wszystko, nieustannie mieszając. Cukier i żelatyna powinny idealnie się rozpuścić.
Pilnuj, by nie doprowadzić do wrzenia. Kiedy składniki będą już płynne, odstaw do ostygnięcia na kilka minut.
Czas ubić białka. Wrzuć je do miski, dodaj drugą połówkę porcji cukru i wszystko razem ubijaj. Kiedy uzyskasz sztywną konsystencję, zacznij wlewać stopniowo rozpuszczoną żelatynę z cukrem – pamiętaj, by mieszanka była co najwyżej letnia.
Kolejno wlej roztopione masło w mleku i ekstrakt z wanilii. Masę nieustannie mieszaj.
Formę do pieczenia wyłóż folią i przelej do niej uzyskaną przed chwilą mieszankę. Górę wyrównaj, by powierzchnia była w miarę płaska. Wstaw do lodówki na kilka godzin.
Teraz tylko rozpuść czekoladę, najlepiej trzymając ją w naczyniu na parze, i posmaruj wierzch schłodzonej pianki. Zadbaj, by temperatura czekolady nie była zbyt wysoka.