Moje serce zdobył leniwy bułgarski przysmak. Niesamowity smak i delikatność – musisz mieć ten przepis.
2 483
Być może podczas wizyty w Bułgarii miałeś szansę degustować popularne danie o nazwie „Banitsa”. Składające się z cienkich warstw placków lawaszu, między którymi ulokowane są różnorodne farsze.
Kształty tego ciasta są różnorodne. Niektórzy osoby posmarują lawasz farszem, a potem zwijają go w rulony, które układają w spiralę na okrągłej blaszce. Dziś przedstawiam najprostszą wersję bułgarskiej Banitsy. Delikatna tekstura i wyśmienity smak z pewnością zachwycą niejednego smakosza.
Lista składników:
200 g twarogu
50 g masła
1-2 placki lawaszu
2 jaja
70 ml mleka
2 łyżki śmietany kwaśnej
sól, pieprz (mielony czarny) według uznania
Instrukcje przyrządzenia:
W misce roztrzep jajka, a następnie dodaj mleko, sól, pieprz i twaróg. Całość dobrze wymieszaj, aby uzyskać gładką masę.
W zależności od rozmiaru formy, pokrój lawasz na kawałki. Na dnie formy do pieczenia wyłożonej papierem oraz posmarowanej masłem ułóż jeden placek lawaszu.
Posmaruj wierzch placka częścią farszu, przykryj kolejnym kawałkiem lawaszu i ponownie posmaruj masłem. Procedurę powtarzaj, aż skończą się placki.
Ostatni placek lawaszu posmaruj obficie kwaśną śmietaną. Możesz również użyć mleka lub kefiru.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i piecz potrawę przez 35-45 minut.