Przepis na szybkie bułeczki: 1 szklanka jogurtu, ser i do piekarnika: Hit w mojej kuchni
48 458
Do miski nalej jogurt, wodę oraz olej, następnie wrzuć białko, sól, sok z cytryny i cukier, całość dokładnie wymieszaj. Wsyp proszek do pieczenia oraz przesianą mąkę i ponownie wymieszaj. Na samym końcu dorzuć roztopione lekko masło i wyrabiaj ciasto, aż do uzyskania gładkiej masy. Gdy będzie gotowe umieść je w misce i przykryj bawełnianym ręcznikiem, odstaw na 10 minut.
W tym czasie pokrój świeże zioła i dodaj je do serka śmietankowego. Jeśli chcesz, możesz wybrać inny rodzaj nadzienia. Zrób z ciasta długi rulon i podziel go na równe, małe części.
Utwórz z ciasta kulki, uformuj je w placki. Następnie na brzegu połóż nadzienie z serka i całość zawiń.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i nasmaruj ją roztrzepanym żółtkiem połączonym z łyżką oleju, a na koniec oprósz całość sezamem.
Tak przygotowane bułeczki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez około 20 minut.