Wszystko, czego potrzeba do idealnej tureckiej przekąski. Cygarowy berek – placuszki, twarożek i jajko.
1 741
Twórcy tego dania najprawdopodobniej zainspirowali się turecką przekąską „Cygarowy berek” – chrupiącymi rolkami z placków tortilli z serem lub mięsem.
Nadzienie jest zwinięte w rolki o średnicy od 1 do 2 cm, dzięki czemu produkty bardzo przypominają kubańskie cygara. Zaskocz swoich gości tą szybka i pyszną przekąską na najbliższym przyjacielskim spotkaniu!
Składniki
Placki tortilli 2 sztuki
Twaróg 500 g
Koperek 0,5 pęczka
Białko jaj 2 sztuki
Żółtko 3 sztuki
Sól do smaku
Oliwa z oliwek 2 łyżki
Przygotowanie
Przygotuj nadzienie: posól twaróg, dodaj drobno posiekany koperek i żółtka. Pokrój placki tortilli w trójkąty o wymiarach około 15 x 10 x 10 cm. Ubij białko. Na dłuższej krawędzi tortilli połóż 1 łyżkę nadzienia, posmaruj wolną krawędź białkiem. Zakręć placki w rulon tworząc cygaro.
Smaż przekąski na rozgrzanej patelni z każdej strony na złoty kolor. Gotowe kładź na serwetkę lub ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
„Cygarowy berek” to świetna przekąska na piknik, do pracy czy na rodzinne spotkanie.