Połącz składniki wieczorem, a rano wstaw do piekarnika: Łatwy przepis na prosty domowy chleb bez wyrabiania ciasta.
148 232
Fantastyczny przepis na prosty domowy chleb bez wyrabiania ciasta. Połącz składniki wieczorem i po prostu wstaw do piekarnika rano. Świetny przepis!
Potrzebujesz:
3 szklanki mąki pszennej (1 szklankę można zamienić na mąkę graham lub mąkę orkiszową)
1 łyżka oleju
1,5 szklanki letniej wody
1 łyżeczka drożdży instant
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Do miski wsyp mąkę, drożdże, kminek, sól, olej i letnią wodę. Wymieszaj, przykryj i odstaw na noc (8-12 godzin). Najlepiej jeśli ciasto zrobisz wieczorem, a chleb upieczesz rano. Formę do pieczenia nasmaruj olejem, włóż do niej ciasto, posyp np. makiem bądź sezamem i piecz pod przykryciem w temperaturze 230 stopni przez pół godziny. Następnie odkryj chleb i piecz jeszcze przez 15 minut, aby bochenek miał chrupiącą skórkę. Ostudź i pokrój.