Prosta i skuteczna sztuczka jak utrzymać świeże pomidory.
702
Mam dla Ciebie prosty sposób aby cieszyć się smakiem pysznych pomidorów nawet zimą, bez zbędnych marynat i octu.
Pomidory pozostaną elastyczne i świeże, jakby były prosto z ogrodu. Wszyscy domownicy będą zaskoczeni ich obłędnym smakiem!
Do tego przepisu wybierz pomidory, które są mięsiste, małe, nie obite itp.
SKŁADNIKI NA 3 LITROWY SŁOIK
5–6 łyżek musztardy w proszku
pomidory (ilość zależy od ich wielkości)
PRZYGOTOWANIE
Wysterylizuj słoik. Pomidory dokładnie umyj i osusz. Wsyp łyżkę musztardy w proszku czystą, suchą łyżką na dno suchego słoika. Starając się nie naciskać, umieść jedną warstwę pomidorów, wkładaj je w taki sposób, aby ku górze ustawione było miejsce po ogonku liściowym. Ponownie posyp musztardą.
Powtórz warstwy, aby wypełnić pomidorami cały słoik. Na koniec posyp kolejną łyżkę proszku i zamknij go pokrywką (sterylną i suchą).
Następnie przechyl słoik i delikatnie przeturlaj nim po stole, aby musztarda równomiernie się rozprowadziła. Trzymaj słoik w chłodnym, ciemnym miejscu. Olejki eteryczne zawarte w musztardzie hamują rozmnażanie gnilnych bakterii, dzięki czemu pomidory pozostają świeże. Spróbuj przygotować porcję pomidorów w ten sposób i upewnij się, że ta metoda Cię nie zawiedzie!
Powiedz znajomym o zupełnie nowym przepisie na pomidory ze słoika!