Pokochasz ten smak. Nie kupuję pomidorów zimą: Mało kto zna ten przepis.

Przygotuj suszone pomidory według naszej receptury, które możesz spożywać przez cały rok. Nierealny przysmak, który nigdy Ci się nie znudzi.

Składniki:

  • 5 kg pomidorów
  • 1 czosnek
  • sól kamienna, morska lub himalajska
  • tymianek lub rozmaryn
  • 30 ml oleju na filiżankę
  • słoiki o pojemności 450 lub 600 ml

Przygotowanie:

Pokrój pomidory na ćwiartki. Włóż do miski. Następnie ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Posolić pomidory i posypać tymiankiem. Umieść talerz w nagrzanym piekarniku. Piec przez godzinę w 200 °C.

Pozostałe pomidory kładziemy na dużej tacy. Posyp solą i pozostaw do wyschnięcia na słońcu. Namocz czosnek w wodzie, aby łatwiej było rozdzielić skórki. Kroimy go na małe kawałki.

Dokładnie myjemy słoiki z dżemem . Następnie suszymy. Na dno kubka wyłożyć czosnek i tymianek. Ułóż połowę gorących pomidorów, które wybraliśmy z pieca.

Następnie ponownie dodajemy czosnek, tymianek i pomidory. Na koniec dodaj kolejną warstwę czosnku i tymianku.

Wlej oliwę do szklanki, zamknij ją szczelnie pokrywką i odwróć do góry nogami. Tak kieliszki zostawiamy na 8-10 godzin.

Możesz przechowywać pomidory w chłodnym, ciemnym miejscu nawet przez rok.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!