Pokochasz ten smak. Nie kupuję pomidorów zimą: Mało kto zna ten przepis.
1 987
Przygotuj suszone pomidory według naszej receptury, które możesz spożywać przez cały rok. Nierealny przysmak, który nigdy Ci się nie znudzi.
Składniki:
5 kg pomidorów
1 czosnek
sól kamienna, morska lub himalajska
tymianek lub rozmaryn
30 ml oleju na filiżankę
słoiki o pojemności 450 lub 600 ml
Przygotowanie:
Pokrój pomidory na ćwiartki. Włóż do miski. Następnie ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Posolić pomidory i posypać tymiankiem. Umieść talerz w nagrzanym piekarniku. Piec przez godzinę w 200 °C.
Pozostałe pomidory kładziemy na dużej tacy. Posyp solą i pozostaw do wyschnięcia na słońcu. Namocz czosnek w wodzie, aby łatwiej było rozdzielić skórki. Kroimy go na małe kawałki.
Dokładnie myjemy słoiki z dżemem . Następnie suszymy. Na dno kubka wyłożyć czosnek i tymianek. Ułóż połowę gorących pomidorów, które wybraliśmy z pieca.
Następnie ponownie dodajemy czosnek, tymianek i pomidory. Na koniec dodaj kolejną warstwę czosnku i tymianku.
Wlej oliwę do szklanki, zamknij ją szczelnie pokrywką i odwróć do góry nogami. Tak kieliszki zostawiamy na 8-10 godzin.
Możesz przechowywać pomidory w chłodnym, ciemnym miejscu nawet przez rok.