Polędwica holenderska z ziemniakami ziołowymi posypane parmezanem. Sprawdzony przepis.
Kotlet holenderski z ziemniakami ziołowo-parmezanowymi – sposób przygotowania
Kotlet mielony można również upiec na tzw. sposób holenderski, kiedy dodaje się do niego głównie tarty ser. Świetnie komponują się z nim np. specjalnie pieczone ziemniaki, które bez problemu przygotujesz w piekarniku tak samo jak mięso.
Pieczeń mielona
- chleb tostowy – 180 gr
- mleko – 225 ml
- cebula dymka – 30 gr
- gouda – 150 gr
- mięso mielone – 1 kg
- mielona gałka muszkatołowa – ćwierć łyżeczki
- mielona kolendra – pół łyżeczki
- mielony pieprz – do smaku
- sól – do smaku
- jajka – 3 szt
- bułka tarta – 2 łyżki
- cebula – 1 szt
- olej – w razie potrzeby
- woda – 50 ml
- ziele angielskie – 3 kulki
- czarny pieprz – kilka kulek
- liść laurowy – 1 szt
Ziemniaki
- ziemniaki
- kolendra lub pietruszka – do smaku
- parmezan – wedle uznania
- suszony czosnek – 1 łyżeczka
- suszona cebula – 1 łyżeczka
- sól – pół łyżeczki
- pieprz – do smaku
- olej – 2 do trzech łyżek stołowych
Przygotowanie
Biały chleb tostowy, ale można też użyć pokrywki lub bułki, pokroić w kostkę i włożyć do miski do namoczenia w mleku. Kiedy dokładnie się nią nasiąknie, wszystko wymieszaj. Posiekaj dymkę, zetrzyj ser i dodaj mięso mielone. Doprawiamy mieloną gałką muszkatołową i kolendrą. Dodać jajka, sól, pieprz i wymieszać. Dodaj trochę bułki tartej, aby zagęścić.
Cebulę pokroić w ćwiartki. Nasmaruj blachę do pieczenia olejem i włóż do niej cebulę. Z mięsa uformować 2 klopsiki i ułożyć je na cebuli. Dodaj wodę, ziarna pieprzu i ziele angielskie oraz liść laurowy. Rozgrzej piekarnik do 180°C i piecz mięso przez godzinę.
Całe umyte i nieobrane ziemniaki włożyć do wody i gotować 10 minut. Następnie rozłóż je i wykonaj w nich nacięcia w miejscu cięcia. Posiekaj natkę pietruszki lub kolendry do naczynia do zapiekania. Dodaj 3 łyżki parmezanu, suszony czosnek i cebulę, sól, pieprz i olej.
Wszystko wymieszaj i rozłóż na blasze do pieczenia. Ułóż ziemniaki przekrojoną stroną do dołu w naczyniu do zapiekania. Posyp je większą ilością parmezanu i wstaw do piekarnika na ostatnie 20-30 minut pieczenia z mięsem. Po upieczeniu kotlet kroimy i podajemy z ziemniakami. Smacznego!