Biorę płatki owsiane, 1 jajko, 2 jabłka i robię dietetyczną przekąskę bez mąki: Będziesz mogła ją przygotowywać codziennie.

Ten przepis na owsiankę jest bardzo zdrowy, smaczny i uwielbiany zarówno przez dzieci, jak i dorosłych.

Ponadto jest pełen błonnika i wspomaga trawienie i metabolizm. Jeśli macie w domu owsiankę z owocami i jednym jajkiem, to zdecydowanie też powinniście jej spróbować. W przepisie nie ma mąki, dlatego ten słodki deser jest lekkostrawny i choć syci i dodaje energii, nie obciąża organizmu.

Składniki:

  • Płatki owsiane (duże) 160 g (12 łyżek)
  • Wrząca woda 1 szklanka (200 ml)
  • Jaja 1 szt. (55 g)
  • Sól 1 szczypta
  • Cukier (brązowy) 60 g (3 łyżki) – ciasto można zrobić zupełnie bez cukru
  • Mielony cynamon 1 łyżeczka
  • Wiśnie rozmrożone (bez pestek) 100 g
  • Orzechy włoskie (dowolne) 50 gr
  • Jabłka 1-2 szt. (200 g)

Do posypania (opcjonalnie):

  • Cukier puder
  • Wiórki kokosowe
  • Ewentualnie lukier z gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Płatki owsiane zalać 200 ml wrzącej wody. Odstawić na około 10 minut, aż płatki napęcznieją.

Obierz jabłka. Kroimy w kostkę i przekładamy do miski.

Dodaj cynamon. Dobrze wymieszaj.

Drobno posiekaj orzechy. Przygotujemy jajko i mrożone wiśnie. Do miski włożyć posiekane orzechy włoskie.

Dodajemy również płatki dmuchane i jabłka. Dodaj wiśnie i jajko. Na koniec sól i cukier.

Przygotuj formę o średnicy 18 cm i wyłóż dno papierem. Boki wysmarować masłem. Nakładamy warstwę masy i wygładzamy.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35 minut. Podawać posypane cukrem.

Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!