Biorę płatki owsiane, 1 jajko, 2 jabłka i robię dietetyczną przekąskę bez mąki: Będziesz mogła ją przygotowywać codziennie.
6 396
Ten przepis na owsiankę jest bardzo zdrowy, smaczny i uwielbiany zarówno przez dzieci, jak i dorosłych.
Ponadto jest pełen błonnika i wspomaga trawienie i metabolizm. Jeśli macie w domu owsiankę z owocami i jednym jajkiem, to zdecydowanie też powinniście jej spróbować. W przepisie nie ma mąki, dlatego ten słodki deser jest lekkostrawny i choć syci i dodaje energii, nie obciąża organizmu.
Składniki:
Płatki owsiane (duże) 160 g (12 łyżek)
Wrząca woda 1 szklanka (200 ml)
Jaja 1 szt. (55 g)
Sól 1 szczypta
Cukier (brązowy) 60 g (3 łyżki) – ciasto można zrobić zupełnie bez cukru
Mielony cynamon 1 łyżeczka
Wiśnie rozmrożone (bez pestek) 100 g
Orzechy włoskie (dowolne) 50 gr
Jabłka 1-2 szt. (200 g)
Do posypania (opcjonalnie):
Cukier puder
Wiórki kokosowe
Ewentualnie lukier z gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Płatki owsiane zalać 200 ml wrzącej wody. Odstawić na około 10 minut, aż płatki napęcznieją.
Obierz jabłka. Kroimy w kostkę i przekładamy do miski.
Dodaj cynamon. Dobrze wymieszaj.
Drobno posiekaj orzechy. Przygotujemy jajko i mrożone wiśnie. Do miski włożyć posiekane orzechy włoskie.
Dodajemy również płatki dmuchane i jabłka. Dodaj wiśnie i jajko. Na koniec sól i cukier.
Przygotuj formę o średnicy 18 cm i wyłóż dno papierem. Boki wysmarować masłem. Nakładamy warstwę masy i wygładzamy.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35 minut. Podawać posypane cukrem.