Placuszki z jabłkami bez mąki. Wyszły bardzo delikatne i puszyste. Kilka minut i na talerzu.

Nie znamy osoby, która nie pokusiłaby się na słodkie co nieco. Kiedy nabieramy ochoty na taki posiłek, doskonale byłoby przygotować go samodzielnie w domu.

Mamy dla Ciebie pewną propozycję: placuszki, w których przemycimy jabłko- naszą polską bombę witaminową. Dobrze nadadzą się, na przykład, na wyborne śniadanie, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby podać je na deser czy nawet obiad.

Składniki do wykonania przepisu na pewno masz już w domu, ponadto nasza potrawa nie zawiera mąki.

Potrzebujesz:

  • 3 jajek
  • 5 jabłek
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki sody
  • pół łyżki cukru
  • pół szkl. kaszy manny

Jabłka obierz i zetrzyj. Następnie dodaj jajka, dopraw całość solą i wymieszaj. Kolejnym krokiem jest dosypanie sody oraz cukru. Na końcu czas na dodanie kaszy manny. Masę ponownie zamieszaj. Odstaw ciasto na ok. 30 min, aby spęczniało.

Gdy masa osiągnie pożądaną konsystencję, wykładaj placki na rozgrzany tłuszcz i smaż na małym ogniu. Gdy jedna strona się zarumieni, przerzuć na drugą. Możesz je wtedy przykryć pokrywką, co spowoduje, że placki na pewną się dobrze wysmażą.

Tak przygotowaną potrawę wyłóż na talerz. Jeśli obawiasz się zbyt dużej ilości tłuszczu, możesz podłożyć pod racuchy ręcznik papierowy, który powinien go odsączyć.

Tę pyszną potrawę podawaj z ulubionymi dodatkami- pozostawiamy tę kwestię Twojej wyobraźni!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!