Placki ziemniaczane ze śliwkami i makiem – Gdy tylko wystawię ją na stół znika w kilka chwil.
87
Czujesz słodki aromat śliwek, maków i gotowanych ziemniaków? Czy przypomina Ci to dzieciństwo w domku u babci? Nie zwlekaj więc i przygotuj w domu te wspaniałe placki ziemniaczane wypełnione bulionem śliwkowym i posypane makiem.
Placki ziemniaczane:
Dzień wcześniej ugotowane 750 g ziemniaków
250 g mąki półgrubej (w razie potrzeby)
2 jajka
1 płaska łyżeczka soli
masło do smarowania (lub smalec)
Konfitura śliwkowa:
250 g świeżych śliwek
50 ml wody
1 cukier waniliowy
2-3 łyżki brązowego cukru (w zależności od słodkości śliwek)
1 łyżka rumu
3 goździki
cynamon (do smaku)
1 łyżka dżemu
Dodatkowo:
zmielony mak
cukier puder
Proces przygotowania
Śliwki wypestkuj i gotuj na wolnym ogniu z około 50 ml wody. Dodać przyprawy, rum i po chwili cukier. Mieszaj ciągle, aż woda zgęstnieje i się udusi. Dodać dżem, chwilę pogotować i doprawić. Alternatywnie posłodzimy. Ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce i wymieszać z mąką, jajkami i solą na zwarte ciasto. Ciasto podzielić na równe części i rozwałkować je na cienki placek. Smażymy je z obu stron na suchej patelni teflonowej na złoty kolor. Usmażone naleśniki posmaruj masłem. Napełnij ugotowanymi śliwkami, złóż na pół i posyp zmielonym makiem wymieszanym z cukrem. Serwujemy natychmiast.
Jeśli nie masz śliwek, użyj rozcieńczonych dżemów smakowych.