Placki ziemniaczane z kapustą: Zapiekane w piekarniku na blasze, nie wymagają tak dużo pracy i dodatkowo oszczędzamy olej do smażenia
1 241
Placki ziemniaczane z kapustą są naprawdę pyszne. Po prostu ich przygotowanie czasami zajmuje niepotrzebnie dużo czasu. Przygotuj je szybko i praktycznie według naszych wskazówek.
Po co wkładać placki ziemniaczane do piekarnika?
Czy lubisz placki ziemniaczane? Są często nasączone tłuszczem, który można złapać w serwetkę. Jednak zapach smażenia jest trudny do przewietrzenia. Chociaż, czego by się nie zrobiło dla pysznych placków ziemniaczanych.
Co powiesz na zmianę? Jeśli dodasz do nich kapustę, będziesz miała przyjemne doznania smakowe. Te placki są soczyste, mają więcej błonnika i nie są zbyt tłuste. Ponadto, jeśli użyjesz piekarnika zamiast patelni, proces przygotowania nie będzie tak długi.
Co włożyć do placków ziemniaczanych z kapustą
Podstawą są oczywiście ziemniaki, najlepiej gotowane typu C (lub B). Mają wystarczającą ilość skrobi i łatwo się z nimi pracuje. Kolejnym ważnym surowcem jest kapusta kiszona. Możesz go przepłukać przed obróbką, ale jeśli lubisz bardziej wyraziste – bardziej kwaśne jedzenie, pozostaw je w tym stanie.
Ale zdecydowanie musisz pozwolić kapuście wystarczająco spłynąć, trochę jej pomóc, naciskając ją. W przeciwnym razie masa byłaby zbyt wodnista i niepotrzebnie zagęszczana mąką. W połączeniu są jajka. Mięso to element wyróżniający się pod względem smaku.
Możesz użyć boczku, ale też wędzonego mięsa. Zmiażdżony kminek, mielony pieprz, majeranek i czosnek nadają się jako idealne przyprawy. Smacznego!