Jeśli masz w domu mąkę, ziemniaki i ser, nie musisz już kupować chleba. Bez drożdży i zakwasu, najsmaczniejszy zamiennik wypieków – przepis idealny.

Doskonały przepis na danie, które jest bardzo wszechstronne. Możesz jeść je na obiad, kolacje, a nawet na śniadanie – wystarczy, że posmarujesz je masłem i nie potrzebujesz już chleba. Bardzo delikatne i smaczne – koniecznie spróbuj!

Potrzebujesz:

  • 720 g mąki pszennej
  • 500 ml wody
  • 8 g soli
  • 10 ml oliwy z oliwek

Na nadzienie:

  • 800 g ziemniaków
  • 600 ml wody
  • 4 g soli
  • 10 ml oleju roślinnego

Dodatkowo:

  • 50 g masła

Przygotowanie:

Obierz i pokrój ziemniaki. W garnku wymieszaj je z olejem, posól, zalej wodą i ugotuj. Mąkę wymieszaj z solą, wodą i olejem.

Przykryj folią i odstaw na 10 minut. W tym czasie przygotuj nadzienie. Ziemniaki rozgnieć, dodaj starty ser i wymieszaj na jednolitą masę. Ciasto i nadzienie podziel na 8 części.

Na posypanej mąką stolnicy każdy kawałek ciasta rozwałkuj tworząc cienki placek. Na środku ułóż nadzienie i zawiń krawędzie tworząc kulkę, ponownie rozwałkuj. Smaż na suchej patelni z obu stron na złoty kolor.

Posmaruj miękkim masłem i podawaj. Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!