Chlebki pita wypiekane w 10 minut: Są gotowe raz, dwa, pachną w całym domu i smakują świeżo nawet następnego dnia.
1 787
Ten mini chlebek jest bardzo łatwy do przygotowania, nadmuchuje się jak balon w piekarniku po 10 minutach i jest naprawdę pyszny.
Można go nawet zamrozić – zawsze robię większy zapas i zawsze mam go pod ręką, gdy potrzebuję domowych wypieków. Chleb można również nadziewać, a smak jest naprawdę doskonały.
Składniki:
1 szklanka ciepłego mleka (200 ml)
Pół szklanki ciepłej wody (100 ml)
Pół szklanki jogurtu naturalnego (100 gramów)
1 opakowanie świeżych drożdży (42 gramy)
1 łyżka cukru pudru (20 gramów)
2 łyżki oleju roślinnego (20 ml)
1 łyżeczka soli (8 gramów)
5 szklanek mąki pszennej (600 gramów)
Przygotowanie:
W misce wymieszaj ciepłe mleko i ciepłą wodę. I wymieszaj drożdże z cukrem. Mieszamy i dodajemy jogurt.
Ponownie dobrze wymieszaj i wlej olej. Do ciasta stopniowo dodawać mąkę. W tym samym czasie mieszamy.
Gdy dodamy całą mąkę i na koniec sól, zaczynamy wyrabiać ciasto. Zagnieść jednolite ciasto. Odstawiamy w przykrytej misce na 45 minut.
Jak widać ciasto zwiększyło swoją objętość. Teraz zagnieść ciasto na posypanej mąką desce i uformować walec. Podzielimy go na 12 mniejszych części.
Każdą rozwałkuj na okrąg o średnicy około 14 centymetrów. Teraz po prostu pieczemy koła w piekarniku jeden po drugim. Piec 10 minut w temperaturze 250 stopni.
Bochenki pięknie urosną podczas pieczenia. Życzymy smacznego! 🙂