Piersi z kurczaka w jogurcie, bez smażenia, raz dwa i gotowe. Każdy chwali – oto przepis

Jeśli znudziły Ci się już tradycyjne piersi z kurczaka smażone w panierce, koniecznie sprawdź ten przepis.

Jogutowo-czosnkowa marynata oraz połączenie warzyw i sera nadaje mięsu delikatnego, pysznego smaku, który przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym członkom rodziny.

Składniki

  • 600 g filetu z kurczaka
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 3 duże ziemniaki
  • 1 cebula
  • 5 dużych pieczarek
  • 60 ml oliwy z oliwek (około 1/4 szklanki)
  • szczypta soli i czarnego pieprzu
  • słodka papryka
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 ząbki czosnku
  • ser cheddar lub mozzarella – do posypania

Przygotowanie

Filety umyj i osusz. Natnij je z jednej strony nożem tak, by utworzyć na nich kratkę.

Przygotuj marynatę: jogurt, oliwę i musztardę wymieszaj z przyprawami i przeciśniętym przez praskę lub drobno posiekanym czosnkiem.

Do marynaty włóż piersi z kurczaka, pokryj nią dokładnie mięso z obu stron.

Odstaw kurczaka na chwilę do lodówki i przygotuj warzywa. Umyj je dokładnie, a następnie obierz ziemniaki i pokrój je na plastry. Cebulę i pieczarki posiekaj w większą kostkę.

Pokrojone warzywa przełóż na blachę, dopraw solą i pieprzem do smaku. Na warzywach umieść zamarynowane filety. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, piecz danie przez około 45 minut.

Pod koniec pieczenia posyp mięso startym serem, aby się rozpuścił. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!