Piersi z kurczaka w jogurcie, bez smażenia, raz dwa i gotowe. Każdy chwali – oto przepis
41 531
Jeśli znudziły Ci się już tradycyjne piersi z kurczaka smażone w panierce, koniecznie sprawdź ten przepis.
Jogutowo-czosnkowa marynata oraz połączenie warzyw i sera nadaje mięsu delikatnego, pysznego smaku, który przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym członkom rodziny.
Składniki
600 g filetu z kurczaka
150 g jogurtu naturalnego
3 duże ziemniaki
1 cebula
5 dużych pieczarek
60 ml oliwy z oliwek (około 1/4 szklanki)
szczypta soli i czarnego pieprzu
słodka papryka
1 łyżka musztardy
2 ząbki czosnku
ser cheddar lub mozzarella – do posypania
Przygotowanie
Filety umyj i osusz. Natnij je z jednej strony nożem tak, by utworzyć na nich kratkę.
Przygotuj marynatę: jogurt, oliwę i musztardę wymieszaj z przyprawami i przeciśniętym przez praskę lub drobno posiekanym czosnkiem.
Do marynaty włóż piersi z kurczaka, pokryj nią dokładnie mięso z obu stron.
Odstaw kurczaka na chwilę do lodówki i przygotuj warzywa. Umyj je dokładnie, a następnie obierz ziemniaki i pokrój je na plastry. Cebulę i pieczarki posiekaj w większą kostkę.
Pokrojone warzywa przełóż na blachę, dopraw solą i pieprzem do smaku. Na warzywach umieść zamarynowane filety. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, piecz danie przez około 45 minut.
Pod koniec pieczenia posyp mięso startym serem, aby się rozpuścił. Smacznego!