Nie chcesz się martwić o gotowanie obiadu lub kolacji dla całej rodziny nawet przez dwa dni? W takim razie postaw na jedzenie z jednego naczynia do pieczenia. To z pewnością zaspokoi nawet większą grupę osób. Pieczona pierś z kurczaka z brokułami i serem pokochasz już od pierwszego kęsa.
Najpierw pokrój pierś kurczaka na mniejsze kawałki. Następnie mięso przekładamy do miski i doprawiamy solą i mielonym pieprzem. Skropić również oliwą i dokładnie wymieszać.
Następnie umyj i oczyść brokuły, tak aby pozostały tylko pojedyncze różyczki. Następnie obierz i drobno posiekaj cebulę.
Dokańczanie potrawy i pieczenie jej w piekarniku. Teraz przygotuj sos do pieczenia z grubo startego twardego sera, majonezu i jajek. Następnie wysmaruj blachę do pieczenia olejem i równomiernie rozłóż na jej dnie kawałki kurczaka.
Posyp je posiekaną cebulą, ułóż różyczki brokułów i polej warzywa sosem serowym. Na koniec pieczemy w piekarniku około pół godziny w temperaturze 180°C.
Podajemy pieczoną pierś z kurczaka z brokułami i serem – Gdy naczynie nabierze złocistego koloru, wyjmij je z piekarnika i natychmiast podawaj. Jako dodatek do dania przydadzą się ugotowane ziemniaki wysmarowane masłem. Można jednak zjeść także pierś z kurczaka samą z brokułami. Życzymy dobrego apetytu. Różne możliwości aromatyzowania sosu do pieczenia – Oprócz sera do sosu do pieczenia można posypać świeżymi, drobno posiekanymi ziołami. Nadają potrawom nieco lepszy smak. Przyda się pietruszka, bazylia, kolendra oraz szczypiorek i dymka.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.