Piekielnie dobre żeberka czosnkowe z pysznym sosem: Dzięki tej sztuczce szefa kuchni, Twoje żeberka będą wyjątkowo soczyste.

Niebanalne połączenie marynaty z jabłek, przypraw i kechupu sprawi, iż tak przygotowane żeberka zachwycą nas smakiem i staną się wytwornym daniem.

Z pewnością nasi goście będą w siódmym niebie, gdy zaserwujemy im to danie.

Składniki:

  • 1,2 kg żeberek wieprzowych
  • 100 g musu jabłkowego
  • 100 g ketchupu domowego
  • 3-4 łyżki sosu sojowego
  • pół łyżeczki suszonego czosnku
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 2 kg brązowego cukru
  • pół cytryny

Sposób przygotowania:

Do miski dodajemy mus z jabłek, ketchup, cukier, sos sojowy, sok z cytryny, przyprawy, czarny pieprz, czosnek, czerwoną paprykę, cynamon całość mieszamy.

Do dużej miski przekładamy żeberka i dodajemy wcześniej przygotowaną marynatę, żeby przykryła całe mięso. Tak przygotowane żeberka marynujemy około 30 minut.

Następnie przekładamy żeberka na blachę do pieczenia i przykrywamy je folią. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni i pieczemy mięso 50 minut.

Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy żeberka jeszcze 30-40 minut na złoty kolor.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!