Piekielnie dobre żeberka czosnkowe z pysznym sosem: Dzięki tej sztuczce szefa kuchni, Twoje żeberka będą wyjątkowo soczyste.
6 609
Niebanalne połączenie marynaty z jabłek, przypraw i kechupu sprawi, iż tak przygotowane żeberka zachwycą nas smakiem i staną się wytwornym daniem.
Z pewnością nasi goście będą w siódmym niebie, gdy zaserwujemy im to danie.
Składniki:
1,2 kg żeberek wieprzowych
100 g musu jabłkowego
100 g ketchupu domowego
3-4 łyżki sosu sojowego
pół łyżeczki suszonego czosnku
pół łyżeczki słodkiej papryki
pół łyżeczki czarnego pieprzu
pół łyżeczki cynamonu
2 kg brązowego cukru
pół cytryny
Sposób przygotowania:
Do miski dodajemy mus z jabłek, ketchup, cukier, sos sojowy, sok z cytryny, przyprawy, czarny pieprz, czosnek, czerwoną paprykę, cynamon całość mieszamy.
Do dużej miski przekładamy żeberka i dodajemy wcześniej przygotowaną marynatę, żeby przykryła całe mięso. Tak przygotowane żeberka marynujemy około 30 minut.
Następnie przekładamy żeberka na blachę do pieczenia i przykrywamy je folią. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni i pieczemy mięso 50 minut.
Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy żeberka jeszcze 30-40 minut na złoty kolor.