Pieczeń wieprzowa faszerowana jabłkami i cebulą z pieczonym ziemniakiem i dwukolorową sałatką coleslaw. Przepis.

Pieczeń wieprzowa faszerowana jabłkami i cebulą z pieczonym ziemniakiem i dwukolorową sałatką colesław – sposób przygotowania

Niektóre potrawy są bardziej luksusowe niż inne i to jest jedno z nich. Pieczeń wieprzowa faszerowana jabłkami i cebulą, zapiekana razem z małymi ziemniaczkami i podawana z dwukolorową sałatką colesław, zasłuży sobie na honorowe miejsce na Twoim świątecznym stole.

Składniki

  • małe ziemniaki – 1 kg
  • pieczeń wieprzowa – 1200 g
  • dżem jabłkowy – w razie potrzeby
  • czerwona cebula – 1 szt
  • jabłko – 1 szt
  • czerwona kapusta – pół głowy
  • biała kapusta – ćwiartka główki
  • czosnek – 2 ząbki
  • majonez – 2 łyżki
  • sól – do smaku
  • mielony czarny pieprz – do smaku
  • olej roślinny – w razie potrzeby
  • świeży tymianek – 4 gałązki
  • świeży koperek i natka pietruszki – do posypania

Przygotowanie

Obierz małe ziemniaki i pokrój je na pół. Włóż je do miski, posyp solą i pieprzem i skrop olejem roślinnym. Dokładnie wymieszaj, aby wszystkie były całkowicie pokryte przyprawami i olejem.

Pieczeń wieprzową podeprzyj z obu stron grubymi wykałaczkami (najlepiej chińskimi pałeczkami) i pokrój w plastry tak, aby pałeczki wbijały się pod spód i nie przecinały mięsa do końca. W ten sposób powstanie akordeon, który posyp solą i dokładnie wmasuj we wszystkie części mięsa, w tym kawałki.

Posmaruj dżemem jabłkowym wnętrze nacięć w mięsie. Czerwoną cebulę pokroić w półokrągłe plastry, które ułożyć w nacięciach w mięsie. To samo zrób z jabłkiem, z którego najpierw obierz skórkę i usuń rdzeń.

Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym i połóż mięso na środku, przykryj przyprawionymi ziemniakami. Połóż cztery gałązki świeżego tymianku na wierzchu mięsa i przykryj blachę do pieczenia mokrym i pogniecionym papierem do pieczenia oraz kawałkiem folii aluminiowej. Następnie wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika na 1 godzinę. Po tym czasie odsłonić brytfannę, zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180°C i pozwolić mięsu dopiec się na czerwono jeszcze przez 20 minut.

W czasie gdy mięso i ziemniaki się pieką, pokrój pół małej główki kapusty czerwonej i ćwierć główki białej kapusty na małe paski i przełóż do miski. Do kapusty wcisnąć 2 ząbki czosnku, dodać 2 łyżki majonezu i trochę soli do smaku. Dobrze wymieszaj składniki i pozostaw do ostygnięcia.

Drobno posiekaj koperek i pietruszkę. Upieczoną pieczeń kroimy na porcje i podajemy z pieczonym ziemniakiem i kleksem surówki coleslaw, posypanej posiekanymi zielonymi ziołami.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!