Patogeny nowotworowe: najbardziej niebezpieczne produkty dla ludzkiego ciała
106 743
Kiełbasy, zwłaszcza wędzone, zawierają dodatek – azotyn sodu (E250), który wywołuje rozwój raka .
Azotyn sodu jest popularnym dodatkiem do żywności, który jest stosowany jako barwnik spożywczy i konserwant w produktach mięsnych. Naukowcy twierdzą, że ludzie, którzy jedzą kiełbasy i wędliny, zawierające tę substancję, często borykają się z problemem raka jelit.
Słodkie napoje gazowane
Zostało naukowo udowodnione, że picie dwóch szklanek napojów gazowanych tygodniowo zwiększa ryzyko zachorowania na raka trzustki o połowę. A wszystko dlatego, że napój ten zawiera liczne substancje rakotwórcze, smakowe i słodzące.
Fast food
Złe wieści dla miłośników fast foodów … Według naukowców, ludzie, którzy regularnie jedzą fast foody, mają zwiększoną szansę rozwoju nie tylko problemów trawiennych, ale są też bardziej podatni na otyłość, cukrzycę, raka piersi.
Aby uniknąć zachorowań na raka, naukowcy wzywają do porzucenia złych nawyków żywieniowych i prowadzenia aktywnego trybu życia. Jeśli artykuł był dla Ciebie pomocny, udostępnij go znajomym!