Zdrowa pasta czosnkowa na kanapki. Prosty przepis z notatnika mojej mamy
1 292
Zimą wszyscy odczuwamy niedobór świeżych owoców i warzyw.
Dlatego staramy się przygotować jak najwięcej przetworów latem. Dziś podpowiem Ci, jak przyrządzić wspaniale aromatyczną pastę czosnkową na zimę, która nada genialny smak każdemu daniu. Możesz dodawać ją do zup, zapiekanek, sosów, a nawet rozsmarowywać na kanapce.
Składniki
250 g czosnku
1 łyżeczka soli
30 ml oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie
Przygotuj wysterylizowany suchy słoik o pojemności 300 ml. Możesz wybrać jeszcze mniejsze słoiczki. 250 g czosnku obierz i posiekaj w blenderze.
Dodaj 1 łyżeczkę soli i 1 łyżkę soku z cytryny oraz 30 ml oliwy z oliwek. Ponownie ubij.
Przełóż gotową pastę do czystego słoika i polej 1 łyżeczką oliwy z oliwek i zakręć słoik.
Pastę czosnkową możesz przechowywać zarówno w lodówce, jak i zamrażarce. Możesz ją również włożyć do foremek na lód- dzięki temu łatwo dopasujesz mniejsze porcje do przyrządzanego dania.
Pasta czosnkowa z ziołami
250 g czosnku
1 łyżeczka soli
1 łyżka octu jabłkowego
30 ml oliwy roślinnej lub z oliwek
2 gałązki kopru
Przygotowanie
Obierz czosnek i posiekaj go w blenderze. Posiekaj koperek i dodaj do czosnku. Wsyp sól do miski blendera i dodaj 1 łyżkę octu oraz 30 ml oleju roślinnego lub oliwy z oliwek. Ubij pastę do uzyskania gładkiej masy.
Wlej aromatyczną mieszankę do suchego, wysterylizowanego słoika i polej jej górę oliwą z oliwek. Szczelnie zamknij słoik i przechowuj w lodówce.