Przepyszna pasta z cukinii z czosnkiem: idealna na kanapki czy zapiekanki. Każdemu zasmakuje. Zrób dziś na kolację.
1 301
Zawsze gdy nadchodzi sezon na cukinię przyrządzam z niej moją ulubioną pastę. Jest on doskonałym dodatkiem do kanapek czy zapiekanek. Niezwykle pyszna i aromatyczna. Nawet dzieci pokochają jej smak!
Potrzebujesz:
3 ząbki czosnku
ugotowane na twardo żółtko
1 łyżka kwaśnej śmietany lub domowego majonezu bez oleju
2 łyżki musztardy
3 duże cukinie
sól do smaku
140 g jogurtu np. greckiego
Przygotowanie:
Cukinię obierz, przekrój na pół i wyjmij z środka nasiona.
Zetrzyj warzywo na grubej tarce. Zagotuj wodę z solą w garnku. Dodaj do niej cukinię. Gotuj na wolnym ogniu, aż warzywo będzie miękkie. Wystarczy kilka minut. Następnie odcedź, opłucz zimną wodą i pozostaw do odsączenia.
W misce wymieszaj ugotowane żółtko z jogurtem, musztardą, posiekanym czosnkiem oraz majonezem. Możesz również dodać sok z cytryny. Wymieszaj wraz z odsączona cukinią. Na koniec po prostu dopraw solą i pieprzem. Podawaj ze świeżymi wypiekami. Możesz do pasty dodać także świeżo posiekany szczypiorek.