Sekret tkwi w niezwykłej panierce. Przepis na najlepsze kotlety, jakie jadłaś w życiu.

Kto jadł moje kotlety, ten już nigdy nie wróci do klasycznej panierki. Robione według bardzo starego przepisu, zawsze wychodzą perfekcyjnie i błyskawicznie znikają ze stołu. Zdziwisz się, jakie to proste!

W czym tkwi sekret?

Te wszystkie tricki z frytkownicą i drogimi dodatkami, możesz wsadzić między bajki. Schab pokrój w plastry, rozbij i posól do smaku. Następnie mocz je w mleku minimum przez godzinę, optymalnie zostaw na całą noc. To zapewni, że kotlety będą miękkie i soczyste.

Przepis na najlepszą panierkę na świecie Sekretem przepisu jest odrobina piwa w jajkach i półgruba mąka. Kolejność panierowania:

  • w mące,
  • w jajku z dodatkiem piwa,
  • znów w mące,
  • ponownie w jajku z piwem,
  • w bułce tartej.
Taka kolejność gwarantuje, że każdy gość zapyta o przepis. Te kotlety po prostu nie mogą się nie udać! Smacznego.

Lifehack szefa kuchni!

Kotlety wykonane według tego przepisu, zawsze wychodzą soczyste w środku i chrupiące z zewnątrz. Są wyjątkowo pyszne i banalnie proste w wykonaniu. Zachwycą każdego niezależnie od okazji.

Składniki:

  • Schab
  • Mleko
  • Starsze rogaliki,
  • Bułka tarta
  • Mąka (najlepiej półgruba)
  • Jajka + trochę jasnego piwa
  • Opcjonalnie kilka kromek chleba

Przygotowanie:

Mięso pokrój w plastry, rozbij i posól. Namocz w mleku przynajmniej na godzinę, polecam jednak zacząć przygotowywanie dzień wcześniej i schab w mleku zostawić na całą noc. Dzięki temu mięso będzie miękkie i soczyste.

Starsze pieczywo zetrzyj i wymieszaj z bułką tartą.   Jajka roztrzep widelcem i dodaj odrobinę jasnego piwa.  Do kolejnej miski wsyp mąkę.  Kotlety panieruj w następującej kolejności: mąka, jajko z piwem, znów mąka, ponownie w jajku i w końcu w bułce tartej.

Usmaż kotlety na smalcu. Bonus! Sposób na niezwykle delikatne, soczyste mięso w chrupiącej panierce, ale w wersji FIT!

Piekarnik ustaw na temperaturę 110°C. W dużej formie do pieczenia lub w garnku ułóż grube kromki chleba. Na chlebie wyłóż usmażone kotlety. Piecz pod przykryciem przez 45 minut.

Chleb wyciągnie tłuszcz z kotletów, a ty otrzymasz soczyste mięso w chrupiącej panierce. To wszystko z minimalną zawartością tłuszczu. Koniecznie wypróbuj ten sposób! Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!