Sekret tkwi w niezwykłej panierce. Przepis na najlepsze kotlety, jakie jadłaś w życiu.
Kto jadł moje kotlety, ten już nigdy nie wróci do klasycznej panierki. Robione według bardzo starego przepisu, zawsze wychodzą perfekcyjnie i błyskawicznie znikają ze stołu. Zdziwisz się, jakie to proste!
W czym tkwi sekret?
Te wszystkie tricki z frytkownicą i drogimi dodatkami, możesz wsadzić między bajki. Schab pokrój w plastry, rozbij i posól do smaku. Następnie mocz je w mleku minimum przez godzinę, optymalnie zostaw na całą noc. To zapewni, że kotlety będą miękkie i soczyste.
Przepis na najlepszą panierkę na świecie Sekretem przepisu jest odrobina piwa w jajkach i półgruba mąka. Kolejność panierowania:
- w mące,
- w jajku z dodatkiem piwa,
- znów w mące,
- ponownie w jajku z piwem,
- w bułce tartej.
Lifehack szefa kuchni!
Kotlety wykonane według tego przepisu, zawsze wychodzą soczyste w środku i chrupiące z zewnątrz. Są wyjątkowo pyszne i banalnie proste w wykonaniu. Zachwycą każdego niezależnie od okazji.
Składniki:
- Schab
- Mleko
- Starsze rogaliki,
- Bułka tarta
- Mąka (najlepiej półgruba)
- Jajka + trochę jasnego piwa
- Opcjonalnie kilka kromek chleba
Przygotowanie:
Mięso pokrój w plastry, rozbij i posól. Namocz w mleku przynajmniej na godzinę, polecam jednak zacząć przygotowywanie dzień wcześniej i schab w mleku zostawić na całą noc. Dzięki temu mięso będzie miękkie i soczyste.
Starsze pieczywo zetrzyj i wymieszaj z bułką tartą. Jajka roztrzep widelcem i dodaj odrobinę jasnego piwa. Do kolejnej miski wsyp mąkę. Kotlety panieruj w następującej kolejności: mąka, jajko z piwem, znów mąka, ponownie w jajku i w końcu w bułce tartej.
Usmaż kotlety na smalcu. Bonus! Sposób na niezwykle delikatne, soczyste mięso w chrupiącej panierce, ale w wersji FIT!
Piekarnik ustaw na temperaturę 110°C. W dużej formie do pieczenia lub w garnku ułóż grube kromki chleba. Na chlebie wyłóż usmażone kotlety. Piecz pod przykryciem przez 45 minut.