Pyszne chrupiące pączki na kefirze: bez drożdży. Miękkie i puszyste. Nawet sąsiad zapuka po przepis.

Śniadanie to wyjątkowy posiłek w ciągu dnia. Domownicy z pewnością zachwycą się miękkimi, puszystymi i chrupkimi pączkami. Smaku można im dodać poprzez wypełnienie ich pysznym malinowym nadzieniem.

W czasie sezonu warto skorzystać ze świeżych owoców. Poza nim doskonale sprawdzą się mrożone. Ilość oleju potrzebnego do smażenia zależna jest od rozmiarów stworzonych pączków oraz wielkości naczynia, w którym będą podgrzewane. Pyszne kuleczki będą gotowe, gdy osiągną złocisty odcień.

Potrzebne składniki:

  • 2 jajka,
  • 1 łyżka cukru,
  • 500 ml kefiru,
  • 100 g malin,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 10 g cukru waniliowego,
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 500-600 g mąki pszennej.

Sposób przygotowania:

W głębokim naczyniu wymieszaj jajka z solą oraz z cukrem zwykłym i waniliowym. Dodaj kefir i olej słonecznikowy, a następnie ponownie zamieszaj. Przesianą przez sitko mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia połącz z resztą składników i zagnieć ciasto. Będzie gotowe, gdy przestanie się lepić do rąk.

Następnie rozwałkuj ciasto i pokrój na kawałki. Ręką uklep je, aby uzyskały płaski kształt i połóż na środku maliny. Na koniec połącz krawędzie i stwórz niewielką kulkę.

Aby usmażyć pączki podgrzej odpowiednią ilość oleju w garnku lub rondlu, zanurz w nim pączki i wyciągnij, gdy się ładnie zarumienią. Zanim podasz – posyp je cukrem pudrem i gotowe.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!