Pyszne chrupiące pączki na kefirze: bez drożdży. Miękkie i puszyste. Nawet sąsiad zapuka po przepis.
1 647
Śniadanie to wyjątkowy posiłek w ciągu dnia. Domownicy z pewnością zachwycą się miękkimi, puszystymi i chrupkimi pączkami. Smaku można im dodać poprzez wypełnienie ich pysznym malinowym nadzieniem.
W czasie sezonu warto skorzystać ze świeżych owoców. Poza nim doskonale sprawdzą się mrożone. Ilość oleju potrzebnego do smażenia zależna jest od rozmiarów stworzonych pączków oraz wielkości naczynia, w którym będą podgrzewane. Pyszne kuleczki będą gotowe, gdy osiągną złocisty odcień.
Potrzebne składniki:
2 jajka,
1 łyżka cukru,
500 ml kefiru,
100 g malin,
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
szczypta soli,
10 g cukru waniliowego,
2 łyżki oleju słonecznikowego,
3 łyżki cukru pudru,
500-600 g mąki pszennej.
Sposób przygotowania:
W głębokim naczyniu wymieszaj jajka z solą oraz z cukrem zwykłym i waniliowym. Dodaj kefir i olej słonecznikowy, a następnie ponownie zamieszaj. Przesianą przez sitko mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia połącz z resztą składników i zagnieć ciasto. Będzie gotowe, gdy przestanie się lepić do rąk.
Następnie rozwałkuj ciasto i pokrój na kawałki. Ręką uklep je, aby uzyskały płaski kształt i połóż na środku maliny. Na koniec połącz krawędzie i stwórz niewielką kulkę.
Aby usmażyć pączki podgrzej odpowiednią ilość oleju w garnku lub rondlu, zanurz w nim pączki i wyciągnij, gdy się ładnie zarumienią. Zanim podasz – posyp je cukrem pudrem i gotowe.