Pączki z miękkim kremem cukierniczym – Moja rodzina wyrywa sobie przepis z rąk.

Pączki z miękkim kremem cukierniczym – procedura przygotowania

Dla miłośników kremowych deserów bardzo przyjemną alternatywą, która z pewnością im się spodoba, są „pączki” księżniczki stanowiące prostszą wersję wiatraczków. Spróbuj tego pysznego deseru, którym uhonorujesz każdą wizytę, a także udekorujesz każdą uroczystość. Na pewno je pokochasz.

Ciasto

  • śmietana do ubijania – 500 ml
  • woda – 200 ml
  • mąka zwykła – 150 g
  • olej – 100 ml
  • cukier – 1 łyżka
  • jajka – 4 szt

Krem

  • mleko – 750 ml
  • śmietana do ubijania – 500 ml
  • cukier – 180 g
  • mąka zwykła – 180 g
  • masło – 90 g
  • żółtka jaj – 6 szt
  • ekstrakt waniliowy – do smaku

Przygotowanie

Do rondla wlać 600 ml mleka i doprowadzić do wrzenia. W misce ubić żółtka z cukrem, dodać mąkę (skrobię) i resztę mleka. Dobrze wymieszaj. Gdy mleko w garnku się zagotuje, dodać przygotowaną mieszankę, dokładnie wymieszać i gotować jeszcze kilka minut na średnim ogniu. Gotuj, aż krem ​​będzie całkowicie gładki. Następnie przelać do miski i pozostawić do ostygnięcia w lodówce.

Przygotować ciasto na pączki – w rondlu wymieszać wodę z olejem i cukrem i doprowadzić do wrzenia. Gdy mieszanina się zagotuje, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Wyłącz kuchenkę, zamieszaj jeszcze raz, a następnie pozostaw do ostygnięcia. Podczas studzenia od czasu do czasu mieszamy, aby masa nie opadła na dno garnka. Pozostawiamy do ostygnięcia na około 10 minut, a następnie wbijamy po jednym jajku.

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia, stopniowo dociskaj ciasto do blaszki, wyreguluj łyżką i piecz przez 25 minut lub do momentu, aż będą ugotowane. Po ostygnięciu upieczone pączki przekrój na pół. Następnie ubić bitą śmietanę. Wyjmij śmietankę z lodówki i wymieszaj z nią połowę śmietanki, dodaj masło i wanilię. Jeszcze raz wszystko dokładnie ubić. Spód pączka wypełniamy kremem, a następnie warstwą bitej śmietany. Następnie przykryj wierzchnią częścią pączka. Na koniec posyp pączki cukrem pudrem.

Choć śmietana i bita śmietana są dość sztywne, pączki z kremem lepiej trzymać na zimno.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!