Bez użycia drożdży, będziesz mógł cieszyć się pysznymi pączkami, które wyróżniają się niezwykłą delikatnością i giętkością.

Domowe pączki jogurtowe

Puszysta przyjemność robiona własnoręcznie w domu, która rozkocha w sobie podniebienia wszystkich. Przestawiamy przepis na przekąskę doskonałą – łatwe i szybkie w przygotowaniu pączki jogurtowe.

Potrzebne składniki:

  • 2 i 1/2 mąki pszennej
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 5 łyżek cukru
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder

Przygotowanie:

Przygotuj wszystkie potrzebne składniki, miskę, patelnię i ruszamy do przygotowywania wyśmienitych pączków jogurtowych. Najlepiej przygotowywać je w temperaturze pokojowej. W misce umieść jajka, jogurt, szczyptę soli oraz cukier. Dodaj sodę oczyszczoną i 3 łyżki oleju. Wymieszaj dokładnie składniki.

Stopniowo do ciasta dodawaj mąkę przesiewając ją przez sitko, żeby nie porobiły się grudki, które utrudnią nam pracę. Po wymieszaniu wszystkich składników ciasto powinno być gładkie, giętkie i elastyczne. W razie potrzeby dodaj mleka lub jogurtu albo mąki, żeby uzyskać idealną konsystencję.

Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i zostaw na 25 minut. Po odczekaniu podziel ciasto na dwie części i rozwałkuj (tak, aby ciasto miało około 1 cm grubości). Następnie za pomocą za pomocą szklanego kubka albo okrągłej foremki wytnij pierścienie i wykonaj w nich mniejsze koło tak aby powstał kształt pączka z dziurką.

Na patelnię wlej dobraną odpowiednio ilość oleju i smaż pączki z obu stron, aż do czasu aż się zarumienią. Wyłóż pączki na ręcznik papierowy i według uznania posyp je cukrem pudrem. Możesz także podać je na swój własny sposób.

Życzymy smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!