Tego przepisu na pewno nie znasz, dlaczego nie wiedziałam o tym wcześniej – Prosty przepis na nadziewane pączki bez użycia piekarnika. Wychodzą przepysznie.

Przygotuj klasykę w domu w nieco inny sposób. Nikt nie może się oprzeć tym pączkom z nutellą i masz gwarancję, że będziesz je robić kilka dni w tygodniu.

Najlepszy przepis na pączki z Nutellą

Składniki:

  • 150 ml mleka
  • 35 g granulowanego cukru
  • 5 g drożdży instant
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 325 g mąki zwykłej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 15 g masła
  • cukier puder
  • Nutella

Przygotowanie:

Do miski wlać ciepłe mleko, dodać cukier i drożdże. Wymieszaj trzepaczką. Następnie dodać jajko, olej i ponownie dobrze wymieszać.

Następnie dodać część mąki, sól, proszek do pieczenia, wymieszać szpatułką. Ciągle mieszając dodajemy mąkę. Zagniatamy ciasto rękami.

Do ciasta dodać miękkie masło i wymieszać rękoma na gładką masę. Miskę z ciastem przykryj ręcznikiem. Odstaw na 45 minut.

Po wyrośnięciu podzielić ciasto na dwie części. Na razie odłożymy jedną część. Drugi rozwałkuj wałkiem. Podziel na 8 części.

Połóż wykrojone trójkąty z ciasta na blasze do pieczenia. Przykryj ręcznikiem. Odstawiamy na 40 minut, aż podwoi swoją objętość. Smażyć pączki na rumiany kolor z obu stron na umiarkowanym ogniu.

Włóż Nutellę do rękawa cukierniczego. Grubszym wykałaczką zrób dziurę w stożku. Wciśnij nutellę do środka.

Na koniec obtocz pączki w cukrze i podawaj. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!