Knedle owocowe z ciasta twarogowego – Domownicy zjedli cały w jeden dzień.
794
Nie mamy pojęcia, skąd wziął się pomysł, że knedle z owocami to coś skomplikowanego.
Ale dzięki naszemu przepisowi na ciasto z twarogu pokażemy Ci, jakie to może być proste. Możesz wypełnić je owocami według własnego uznania, świeżymi lub mrożonymi.
Składniki:
250 g twarogu
250 g mąki pszennej
250 g grubej mąki
300 g tłuszczu
2 jajka
125 ml mleka
1 łyżeczka cukru
1 szczypta soli
Do wypełnienia:
morele (lub śliwki, wiśnie,…)
Do posypania:
masło
cukier puder
cynamon
Proces przygotowania
Twarożek nacieramy cukrem, tłuszczem i jajkami. Gładką i gruboziarnistą mąkę wymieszać ze szczyptą soli. Do masy dodać mąkę i mleko. Przygotujemy ciasto, które podzielimy na 4 części. Zwijamy każdą część w prostokąt, który następnie dzielimy na 12 kwadratów. Napełnij każdy kwadrat owocami i dokładnie zawiń. Knedle gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 8 minut. Gotowe pierogi polać roztopionym masłem, posypać cukrem i cynamonem.