Można mieć wyjątkowy smak świeżych owoców, niezależnie od tego, kiedy są dostępne. Instrukcje.
1 387
Należy zadbać o to, aby owoce były dojrzałe, jędrne i wysokiej jakości. Należy unikać owoców zgniłych, spleśniałych lub zarażonych. Nie zostaną one przyjęte. Słoiki powinny być wysterylizowane. Umyj słoiki ciepłą wodą z płynem do mycia naczyń*. Następnie umieścić je w misce z wrzącą wodą na 10 minut, tak aby były przykryte.
Podczas tego procesu słoiki nie mogą się ze sobą stykać. Gotuj zakrętki w rondlu przez 10 minut. Słoiki można sterylizować w piekarniku, mikrofalówce, zmywarce, a także za pomocą spirytusu. Choć my korzystamy z babcinej metody, każda inna sprawdzi się równie dobrze.
Ważne jest, aby przed włożeniem słoików do wrzątku umyć je w ciepłej wodzie z mydłem. Pozwoli to zapobiec ewentualnemu pęknięciu podczas parzenia.
Owoce należy przełożyć na sitko, a następnie kilkakrotnie przepłukać zimną wodą. Nie należy moczyć owoców ani pozostawiać ich w wodzie. Spowoduje to utratę cennych witamin i związków chemicznych. Wyjmij wszelkie gniazda nasienne i pestki.