Niepieczone orzechowe gałeczki z czekoladą (nie tylko) na Wielkanoc: Robię trzecią porcję i ciągle nam mało.
1 252
Doskonałe smakołyki bez pieczenia, które można przygotować naprawdę szybko. Na bazę używam zwykłych sklepowych biszkoptów, ale oczywiście bazę można stworzyć samodzielnie.
Jeśli nie wiesz, co zrobić rodzinie w te święta, te mini ciasteczka są idealnym rozwiązaniem.
Składniki:
Większe okrągłe biszkopty
Dżem porzeczkowy
Czekoladowa polewa:
Gotowana czekolada
Trochę oleju
Masa orzecha:
190 g tartych orzechów
90 g cukru pudru
1 cukier waniliowy
90 g biszkoptów mieszanych
3 dl mleka
rum
Przygotowanie:
Jeśli nie masz pod ręką dużych biszkoptów, możesz zrobić spód z gotowego ciasta:
Z ciasta wytnij koła o średnicy ok. 2-3 cm. Piec w średniej temperaturze.
Nadzienie orzechowe: Mleko zagotować nad masą orzechową. Wlać orzechy. Gotować przez około 1 minutę, ciągle mieszając.
Zdjąć z ognia. Dodaj oba cukry, rum i herbatniki. Dobrze wymieszaj.
Biszkopty cienko posmarować konfiturą porzeczkową. Z masy orzechowej nabieramy kawałki łyżką i formujemy gałki na kołach. Jeśli chcesz uzyskać jeszcze piękniejszy kształt, nałóż materiał na głowicę dekorującą i w ten sposób nałóż na gąbki.
Na koniec zanurzyć w polewie czekoladowej. Czekoladowy lukier: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z odrobiną tłuszczu.
Następnie odstawiamy czekoladę do zastygnięcia i gotowe. Życzymy smacznego! 🙂