Niepieczone orzechowe gałeczki z czekoladą (nie tylko) na Wielkanoc: Robię trzecią porcję i ciągle nam mało.

Doskonałe smakołyki bez pieczenia, które można przygotować naprawdę szybko. Na bazę używam zwykłych sklepowych biszkoptów, ale oczywiście bazę można stworzyć samodzielnie.

Jeśli nie wiesz, co zrobić rodzinie w te święta, te mini ciasteczka są idealnym rozwiązaniem.

Składniki:

  • Większe okrągłe biszkopty
  • Dżem porzeczkowy

Czekoladowa polewa:

  • Gotowana czekolada
  • Trochę oleju

Masa orzecha:

  • 190 g tartych orzechów
  • 90 g cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 90 g biszkoptów mieszanych
  • 3 dl mleka
  • rum

Przygotowanie:

Jeśli nie masz pod ręką dużych biszkoptów, możesz zrobić spód z gotowego ciasta:

Z ciasta wytnij koła o średnicy ok. 2-3 cm. Piec w średniej temperaturze.

Nadzienie orzechowe: Mleko zagotować nad masą orzechową. Wlać orzechy. Gotować przez około 1 minutę, ciągle mieszając.

Zdjąć z ognia. Dodaj oba cukry, rum i herbatniki. Dobrze wymieszaj.

Biszkopty cienko posmarować konfiturą porzeczkową. Z masy orzechowej nabieramy kawałki łyżką i formujemy gałki na kołach. Jeśli chcesz uzyskać jeszcze piękniejszy kształt, nałóż materiał na głowicę dekorującą i w ten sposób nałóż na gąbki.

Na koniec zanurzyć w polewie czekoladowej. Czekoladowy lukier: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z odrobiną tłuszczu.

Następnie odstawiamy czekoladę do zastygnięcia i gotowe. Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!