Omlet puszysty jak chmurka – wiemy, jak go przygotować. Znaliście tę technikę?
42 069
Składniki:
2 jajka
2-3 łyżki mleka
1-2 łyżki mąki
75-100 g tartego sera
szczypta soli
15 g oleju roślinnego
50-75 g szynki
Przygotowanie:
Podgrzej mleko, dodaj jajka i sól. Powoli dodawaj mąkę, wymieszaj i odstaw na kilka minut. W tym czasie, pokrój szynkę w kostkę. Na patelni rozgrzej olej i powoli wlej masę jajeczną. Smaż z jednej strony i obróć. Na omlecie ułóż szynkę oraz ser i złóż placek na pół, smażąc z obu stron, aż nabierze złotego koloru.
Omlet z ziemniakami
Składniki:
4 ziemniaki
4 jajka
oliwa
1 cebula
sól do smaku
Przygotowanie:
Obierz ziemniaki i pokrój w cienkie plasterki, a następnie osusz na ręczniku papierowym. Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. Na patelni rozgrzej oliwę i ułóż ziemniaki oraz cebulę.
Oliwa powinna zakrywać warzywa. Smaż do czasu, aż ziemniaki zmiękną. Jajka wymieszaj na gładką masę i wlej na patelnię, smaż dopóki jajka się nie zetną. Smaż z obu stron.
Nie zapomnij udostępnić, aby skorzystać z tych wskazówek następnym razem, gdy postanowisz przygotować omlet!