Omlet puszysty jak chmurka – wiemy, jak go przygotować. Znaliście tę technikę?

Omlet jest najczęściej kojarzony w kuchnią francuską. To tam powstała znana dziś forma tego dania, jednak posiłek z wymieszanych i smażonych jajek powstał dużo wcześniej. Co ciekawe, tak proste danie doczekało się niezliczonej ilości wariacji, smaków i dodatków.

Klasyczny przepis francuski opiera się na patelni o grubym dnie, dużej ilości masła i mieszaniu masy wyłącznie widelcem. My mamy dla Was przepis na idealnie lekki i puszysty omlet, który możecie przygotować w zaciszu własnej kuchni.

Omlet idealny

Składniki:

  • 4 jajka
  • 150 ml mleka
  • 20 g masła
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • pół łyżeczki soli

Przygotowanie:

Sekret tkwi w sposobie przygotowania; nie miksujemy masy ani nie ubijamy jajek, tylko mieszamy delikatnie jajka, dodajemy powoli mleko oraz sól i mieszamy jeszcze chwilę. Naczynie, w którym będziemy piec omlet należy natłuścić olejem, wlać masę jajeczną i piec w 250 stopniach przez 20 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika można dodatkowo polać omlet masłem.

<b>Omlet idealny</b> <br><b>Składniki:</b> <br>4 jajka <br>150 ml mleka...

Omlet z serem i szynką

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!