Omlet puszysty jak chmurka – wiemy, jak go przygotować. Znaliście tę technikę?
42 067
Omlet jest najczęściej kojarzony w kuchnią francuską. To tam powstała znana dziś forma tego dania, jednak posiłek z wymieszanych i smażonych jajek powstał dużo wcześniej. Co ciekawe, tak proste danie doczekało się niezliczonej ilości wariacji, smaków i dodatków.
Klasyczny przepis francuski opiera się na patelni o grubym dnie, dużej ilości masła i mieszaniu masy wyłącznie widelcem. My mamy dla Was przepis na idealnie lekki i puszysty omlet, który możecie przygotować w zaciszu własnej kuchni.
Omlet idealny
Składniki:
4 jajka
150 ml mleka
20 g masła
1 łyżka oleju roślinnego
pół łyżeczki soli
Przygotowanie:
Sekret tkwi w sposobie przygotowania; nie miksujemy masy ani nie ubijamy jajek, tylko mieszamy delikatnie jajka, dodajemy powoli mleko oraz sól i mieszamy jeszcze chwilę. Naczynie, w którym będziemy piec omlet należy natłuścić olejem, wlać masę jajeczną i piec w 250 stopniach przez 20 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika można dodatkowo polać omlet masłem.