Czosnek, sól, musztarda, cukier i kefir: wszystkich tych składników możesz używać nie tylko w kuchni, ale także w ogrodzie. Najlepsze domowe nawozy.

Kilka składników jak sól, musztarda, cukier, czosnek i kefir możesz użyć nie tylko w kuchni, świetnie sprawdzą się również w ogrodzie.

Wiele osób nie ma nawet świadomości, że środki chemiczne i sztuczne nawozy można z powodzeniem zastąpić domowymi środkami. Świetnie do tego nadaje się czosnek, cukier, sól czy kefir. Poniżej dowiesz się jak stworzyć naturalny nawóz i jak go używać.

Jeśli chcesz usunąć pierwsze oznaki pleśni na liściach i owocach, by uratować plony mamy na to genialny sposób!

Wystarczy 1 litr wody zmieszany z 100 g soli. Tym roztworem wystarczy spryskać rośliny. Po spryskaniu liście zaczną żółknąć i opadać, ale nie martw się wzrost liści zostaje zatrzymany, by roślina skierowała wszystkie siły wzrostowe na dojrzewanie owoców. Dodatkowo cienka warstwa soli, która pozostaje po spryskaniu chroni pomidory przed dalszym rozwojem pleśni.

Kolejny sposób to wykorzystanie soki Epsom.

Większość roślin można spryskać roztworem przygotowanym z dwóch łyżeczek soli Epsom, wymieszanymi z 4 litrami wody. Z takiego roztworu korzystaj raz w miesiącu i podlewaj nim rośliny. Jeśli chcesz z niego korzystać częściej zmniejsz proporcję o połowę i podlewaj rośliny co dwa tygodnie.

W przypadku róż możesz stworzyć naturalny nawóz na ich liście z 1 łyżki stołowej soli i 4 litrów wody. Taki preparat stosuj wiosną przed pojawieniem się pierwszych liści, a następnie użyj go znów po kwitnieniu.

By zapobiec grzybom możesz spryskać rośliny roztworem z czosnku.

Wystarczy, że wymieszasz 50 g posiekanego czosnku z wiadrem wody lub możesz też przygotować mieszankę z 1 litra sfermentowanego kefiru , który połączysz z wiadrem wody i spryskaj nim rośliny.

Miejsce w, którym często pojawiają się ślimaki możesz posmarować musztardą.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!