Ich przygotowanie zajmuje dosłownie kilka godzin. Przepis dla koneserów ogórków małosolnych.
885
Gdy tylko nadchodzi sezon ogórkowy, warto w pełni go wykorzystać. Ogórek szybko wchłania aromaty oraz przyprawy w tym sól.
Dlatego też nie trzeba czekać kilki dni, by móc się zajadać tym małym co nieco. Oto genialny przepis z wykorzystaniem tego warzywa. Wieczorem zabieram się za jego wykonanie, aby rano móc się delektować smakiem małosolnych, błyskawicznych ogórków! Wystarczy jedna noc, by były już gotowe do spożycia.
Składniki:
3 łyżki soli
50 g kopru
5-7 ząbków czosnku
1,7 kg ogórków
Przygotowanie:
Ogórki dokładnie umyj w wodzie. Następnie zalej je wodą i pozostaw do namoczenia na godzinę. Odlej wodę i odetnij końce wszystkim ogórkom, co sprawi że proces marynowania lepiej przebiegnie. Przygotuj słoik. Obierz ząbki czosnku i włóż je na dno słoika. (Jeśli są duże, możesz je przekroić na pół) Dodaj też koper. (odkładając na bok dwa baldachy)
Aby wzmocnić smak ogórków, możesz dołożyć jeszcze chrzan i liście z porzeczki. Ogórki umieść w słoiku, tak aby ściśle przylegały do siebie. Przykryj je odłożonym koprem.
Następnie posyp solą zawartość słoika. Zagotuj wodę i zalej nią ogórki. Słoik zakręć szczelnie pokrywką i lekko parę razy przechyl, by sól się dobrze wymieszała. Jak tylko woda już ostygnie, włóż słoik do lodówki na całą noc.
Nazajutrz rano ogórki małosolne są już gotowe. Odtąd możesz się więc nimi zajadać ze smakiem!