Lepiej zrób więcej słoików: 2 kg pomidorów, 1,5 kg ogórków, papryka, czosnek… powstają pyszne ogórki w pomidorach.
1 308
To danie przypomina nieco węgierskiego leczo. Tylko oprócz słodkiej papryki stosuje się ogórki. Może być podawana na ciepło lub na zimno.
Tę delikatną przystawkę najlepiej przygotowywać w sezonie. Warzywa latem mają bogaty smak i zawierają więcej cennych substancji. Jest bardzo ekonomiczna, jak i smaczna. Możesz podawać ją z mięsem i rybami itp.
Składniki:
2 kg pomidorów
1,5 kg ogórków
500 g papryki
100 g chilli
2 główki czosnku
pietruszka, koperek do smaku
200 ml oliwy z oliwek
200 ml octu winnego
3 łyżki soli
2 łyżki cukru
Przygotowanie:
Pokrój pomidory na duże plastry i posiekaj w blenderze, aby uzyskać gładką konsystęcje.
Paprykę obierz z nasion, także posiekaj w blenderze i dodaj do pomidorów. Dodaj również do warzywa posiekany czosnek i chilli. Dostosuj ilość pieprzu do smaku! Włóż sos pomidorowy na kuchenkę.
Pokrój ogórki na plasterki.
Gdy sos się zagotuje, dodaj olej, ocet, sól i cukier, a na końcu ogórki.
Dodaj posiekane zioła. gotuj przez 20 minut. Następnie włóż do wysterylizowanych słoików i gotowe!