Obecnie dostępne produkty na rynku niestety w dużej mierze są wysoko przetworzone, szkodliwe dla organizmu, wysoko kaloryczne oraz wyniszczające jelita, które są organem pierwszej linii obrony.
Znaleźliśmy się w momencie, gdzie otyłość, choroby jelit i żołądka spotykamy na porządku dziennym, a nie powinno tak być. W celu zadbania o zdrowie, sylwetkę i cerę należy zmienić nawyki żywieniowe. Oczyszczanie jelit jest niezwykle ważne, aby nasze organizmy pracowały jak należy. Soki oczyszczające są na to idealnym sposobem, dlatego polecamy pomysły na soki, które mogą doskonale pomóc w osiągnięciu zdrowych jelit, wymarzonej sylwetki. Należy pić te soki oczyszczające każdego dnia, a efekty pojawią się bardzo szybko.
Zielone soki, czyli klucz do oczyszczonych jelit i smukłej sylwetki
Tego typu soki, chociaż nie najładniejsze, są zbawieniem dla naszego organizmu. Dostarczają potrzebne mikroelementy, detoksują, oczyszczają organy z toksyn, a dodatkowo usprawniają pracę nerek, wątroby, jak i układu oddechowego.
Sok z zielonego jabłka oczyszczający okrężnice:
Składniki:
- łyżka stołowa siemienia lnianego (około 10g);
- 1 jabłko zielone;
- 1 szklanka wody (ok. 200ml);
- 2 łyżki miodu naturalnego (ok. 50g).
Przygotowanie:
Wszystkie składniki należy porządnie umyć. Pokroić w kostkę wcześniej obrane jabłko. Do jednego pojemnika wrzucamy wszystkie składniki i blendujemy/miksujemy na jednolitą masę. Sok jest gotowy i zaleca się go pić tuż przed snem, aby układ pokarmowy był czysty od produktów spożywczych.
Szpinakowy sok na oczyszczenie jelit:
Składniki:
- 1 grejpfrut;
- 2 liście świeżego szpinaku;
- 3 pomarańcze;
- 1 szklanka papai (około 200g);
- 1 plasterek ananasa.
Przygotowanie:
Szpinak należy umyć, a grejpfruta obrać ze skórki. Następnie trzeba wycisnąć z nich sok i przelać do pojemniczka. Z obranych pomarańczy należy również wycisnąć sok i odłożyć do pojemnika – WAŻNE -oddzielnego pojemnika. Później należy pokroić papaję na drobną kostkę. To samo robimy z ananasem. Następnie zarówno papaję jak i ananasa wkładamy do blendera i miksujemy na jednolitą masę. Ostatni krok to dodanie reszty składników i zblebndowanie ich na jednolity płyn. Taki sok pijemy od razu po jego przygotowaniu, bez znaczenia o jakiej porze dnia.
Sok z selera naciowego i marchwi:
Składniki:
- 2 łodygi selera naciowego;
- 2 średniej wielkości łodyżki koperku;
- 1 burak;
- 2 marchewki;
- 3 średniej wielkości gałązki pietruszki;
- 4 liście sałaty rzymskiej;
- 1 ząbek czosnku;
- odrobina wody
Przygotowanie:
Wszystkie składniki należy dokładnie umyć pod zimną, tudzież letnią wodą i dokładnie osuszyć. Następnie wlewamy wody do miksera wraz z całą resztą składników i blendujemy na jednolitą masę. Ilość wlanej wody zależy od preferencji smakowych oraz tego ile osób będzie spożywać nasz sok. Im więcej wody tym smak łagodniejszy i więcej porcji soku. Taki sok należy najlepiej pić na czczo, przed śniadaniem z samego rana, póki żołądek jest jeszcze pusty.