Makaron to bardzo wdzięczny pokarm, zwłaszcza jeśli trzeba szybko ugotować coś smacznego dla całej rodziny. Przedstawiamy najpopularniejsze wskazówki na smaczny obiad lub szybką przekąskę, które wyczarujesz z makaronu w kilka minut.
Minutowy sos z cukinii do spaghetti
Składniki
- Makaron do smaku lub gnocchi ugotowane według przepisu
- 3 średnie cukinie
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- Oliwa z oliwek
- 50 g tartego sera
- 1 bambino (lub inny ser topiony w osłonce)
- Śmietana do zmiękczenia (ilość do smaku, daję ¾ słoiczka, można też użyć słodkiej śmietany lub bitej śmietany)
- Do smaku – bulion warzywny bez glutaminy lub sól, bazylia, oregano)
Przygotowanie:
Cukinie umyj i zetrzyj na tarce – cukinię obrałam, bo miałam starsze warzywa, ale jeśli są świeże to nie trzeba ich obierać – sos będzie zielonkawy. Podsmaż posiekaną cebulę na oliwie z oliwek, aż się zeszkli, dodaj cukinię i smaż, aż cukinia zmięknie. Młoda cukinia puści dużo soku, jeśli soku będzie za mało, można dodać trochę wody lub bulionu.
Dodać bulion warzywny (bez glutaminianu) i przyprawy do smaku. Pod koniec dodać rozgniecione ząbki czosnku, serek i bambino – rozpuścić. Na koniec dodaj kwaśną śmietanę (lub słodką) i możesz ją wymieszać lub zostawić w spokoju. Do sosu dodać makaron, wymieszać, można też dodać kawałki szynki drobiowej lub mięso z kurczaka. Udekoruj pietruszką.
To bardzo uniwersalny przepis, można dodać więcej rodzajów sera, masła lub poeksperymentować z przyprawami – gałka muszkatołowa bardzo dobrze smakuje w sosie. To zależy od Ciebie, po prostu smakuj i dopracowuj zgodnie ze swoim gustem. My preferujemy wersję ze śmietaną.
Błyskawiczny makaron z szynką i brokułami
Składniki:
- 300 g makaronu
- 300 g brokułów
- 150 g szynki pokrojonej w makaron
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- 1 szklanka bitej śmietany
- 100 ml mleka
- 100 g tartego sera
- Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Makaron ugotować we wrzącej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ok. 7 minut) i razem z makaronem krótko ugotować podzielonego na różyczki brokuła. Wersja 15-minutowa z patelni: Wszystkie składniki na sos wymieszać w rondelku, zagotować i dodać makaron z brokułami. Wymieszać, posypać serem i od razu podawać
Wersja z piekarnika (nieco dłuższa, ale doskonała): Ugotowany makaron układamy warstwami na blasze, dodajemy brokuły i zalewamy sosem, posypujemy serem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 20 minut.
Doskonała sałatka makaronowa
Ta sałatka to świetny wybór na szybki lunch lub lekką kolację, która syci, ale jednocześnie nie zawiera zbędnych kalorii i nie obciąża organizmu. Co więcej, przygotujesz go w zaledwie kilka minut.
Składniki:
- Makaron Fusilli (aby sałatka była kolorowa, możemy wybrać kolorowy makaron)
- 1 kawałek piersi z kurczaka
- 1 pieprz
- 2 średniej wielkości pomidory
- Sól, mielony czarny pieprz do smaku
- ½ słoika kwaśnej śmietany
- ½ słoika jogurtu naturalnego (możemy też użyć domowego majonezu)
- Sok z ½ cytryny
- Sól
- Suszone zioła (oregano, bazylia, pieprz prowansalski…)
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Umyj, oczyść i pokrój kurczaka w kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem i delikatnie smażymy na patelni. W misce wymieszaj jogurt ze śmietaną i dopraw solą, ziołami i sokiem z cytryny.
Następnie do salaterki włóż ugotowany i odsączony makaron, kurczaka, drobno pokrojone warzywa, a na koniec polej dressingiem jogurtowym. Dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na około 1 godzinę, aby poszczególne smaki się połączyły.