Zawsze świeży koperek – bez zamrażania. Metoda, której zawsze używam.

Koper – popularny w polskiej kuchni, nie tylko nadaje potrawom niepowtarzalnego smaku, ale również pozwala złagodzić wiele dolegliwości. 

Przynosi ulgę w bulach brzucha, wzdęciach, czy problemach z pęcherzem. Pomaga także w leczeniu nadciśnienia i bezsenności.

Ponieważ koper jest świetnym dodatkiem min. do dań z drobiu, czy potraw warzywnych, niezastąpiony w marynowaniu i kiszeniu ogórków, warto mieć go w swojej kuchni przez cały rok.

Jak zatem przechowywać koper, aby móc zawsze cieszyć się jego aromatem?

 

Podzielę się z Wami metodą, dzięki której bez mrożenia i suszenia będziemy mogli przechować go przez kilka miesięcy.

Świeży koper myjemy i suszymy. Dokładnie tak samo postępujemy ze szklanymi słoikami, w których będziemy zamykać nasze zioła.

Odcinamy grube łodygi, a resztę kopru wkładamy do słoiczków, które następnie zakręcamy, po czym wstawiamy do lodówki. W ten sposób możemy przechowywać koper przez około dwa do trzech miesięcy.

Dzięki temu prostemu sposobowi, będziemy cieszyć się smakiem i aromatem naszego kopru, kiedy tylko mamy ochotę.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!