Niezwykle delikatne ciasto niczym prosto z cukierni: Ten deser to arcydzieło.

Kremowy deser wyglądający jak z drogiej cukierni, przygotowany w warunkach domowych

Składniki potrzebne do przygotowania

Ciasto:

  • sól (szczypta)
  • jajka (4 sztuki)
  • cukier puder (100 g)
  • mielone orzechy (100 g)
  • mąka pszenna (40 g)

Polewa:

  • śmietana 30% (30 g)
  • masło (40 g)
  • biała czekolada (70 g)

Mleko:

  • masło (100 g)
  • mleko (350 ml)
  • żółtka (4 sztuki)
  • skrobia kukurydziana (60 g)
  • biała czekolada (120 g)
  • śmietana 30% (250 g)
  • cukier wanilinowy (1 saszetka)
  • cukier puder (80 g)

Sposób przygotowania

Zmielenie orzechów, a następnie dodanie do nich mąki i wymieszanie.  Oddzielenie białek od żółtek oraz dodanie soli do białek, a następnie ubicie ich na trwałą pianę. Podczas ubijania dodać stopniowo cukier, a następnie wymieszać pianę z orzechami, do uzyskania objętościowej masy.

Przygotować formę (20 x 20 cm) i wyłożyć ją papierem do pieczenia, boki zaleca się pokryć olejem. Następnym krokiem jest wyłożenie formy orzechowym ciastem i pieczeni całości przez 20 minut w piekarniku (170 stopni C.)

Kolejnym etapem jest przygotowanie kremu. W tym celu należy wlać do garnka mleka i ubić żółtka z pomocą trzepaczki oraz z dodatkiem cukru pudru i cukru wanilinowego. Następnie wymieszać ze skrobią, do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodać łyżkę ciepłego masła i wymieszać całość.

Przygotowaną w punkcie 4 masę dodać do obecnego w garnku mleka i wymieszać. Odczekać do czasu zgęstnienia kremu, a następnie należy zdjąć go z palnika.

Do mieszanki należy dodać miękkie masło oraz startą na wiórki czekoladę, a następnie ponownie wymieszać i okryć folią.  Po upieczeniu ciasto, należy wyjąć ciasto i oddzielić brzegi ciasta od formy, umieszczając tam kawałek folii spożywczej lub papieru, posmarowanego olejem.

Chłodną śmietanę należy ubić, następnie wymieszać z kremem, który wcześniej został przygotowany, a potem wyłożyć w sposób równomierny na cieście.

Przygotować kąpiel wodną, w celu rozpuszczenia białej czekolady z dodatkiem śmietany oraz masła. Tak przygotowaną miksturą należy polać deser i wstawić do lodówki na noc.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!