„Niewidzialne” ciasto – nieprzeciętne ciasto, po które goście będą do Ciebie pukać. Mistrzowski przepis

Niewidzialne ciasto – niesamowity przepis

Chcesz zaskoczyć czymś swoich gości lub bliskich? Wypróbuj to owocowe ciasto francuskie, którego bazą są gruszki oraz jabłka. Połączenie delikatnego smaku ciasta, aromatu wanilii i owoców to cudowna kompozycja!

Składniki:

  • 400 g gruszek;
  • 400 g jabłek;
  • 150 g mąki pszennej;
  • 100 ml mleka;
  • 80 g cukru;
  • 70 g masła;
  • 2 jajka;
  • 20 g cukru waniliowego;
  • łyżeczka proszku do pieczenia;
  • dwie szczypty soli.

Jak przygotować?

Na początek jajka ubijamy z 50 g cukru, połową cukru waniliowego i szczyptą soli. Dodajemy 30 g masła, 90 g mąki, proszek do pieczenia i mleko. Następnie myjemy, obieramy i kroimy owoce w cienkie plasterki.

Zabieramy się za przygotowanie naczynia do pieczenia. Smarujemy je masłem i wykładamy pergaminem. Pokrojone owoce z obu stron obtaczamy w cieście I układamy warstwami, a pozostałe ciasto wylewamy na wierzch.

Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180/190 stopni. Pozostałą mąkę, masło, cukier, cukier waniliowy oraz sól łączymy, by przygotować kruszonkę.Sypiemy wierzch ciasta i wkładamy ponownie naczynie, aby piekło się przez następne 20 minut.

Gotowe! Życzymy smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!