Unikatowe ciasteczka czekoladowe składające się zaledwie z trzech składników. Przepis.
1 283
W pierwszej kolejności należy zmielić kruche ciasteczka na okruchy na przykład za pomocą blendera kuchennego. Następnie pokruszone ciasteczka należy wsypać do głębokiej miski dodać do nich masło orzechowe i ugnieść za pomocą dłoni na jednolitą nieco wilgotną i elastyczną masę.
W ten sposób powstanie masa, którą następnie należy podzielić na małe kawałeczki wielkości palca wskazującego, które należy ugnieść i uformować w roladki. Oczywiście tego typu ciasteczkom można nadać każdy inny dowolny kształt.
Następnie każdą roladkę należy ułożyć na blaszce do pieczenia lub na innej formie zachowaniem odstępu. Dzięki temu łatwiej będzie zachować jednakowy kształt oraz rozmiar ciasteczek. Następnie należy rozpuścić całą czekoladę w kąpieli wodnej.
Oczywiście można użyć do tego celu zarówno czekolady gorzkiej, jak i mlecznej, a nawet białej. Następnie ciasteczka należy pokryć czekoladową polewą. W tym celu należy zamoczyć każde ciasteczko głęboko w rozpuszczonej czekoladzie. Następnie należy je znów pozostawić na blaszce aby czekolada zastygła.
Zanurzanie ciasteczek w polewie można powtórzyć w zależności od indywidualnych preferencji dotyczących ilości czekolady na ciasteczkach. Co więcej gdy ciastka ostygną można dodatkowo udekorować smakołyki według własnych upodobań.
Na przykład do udekorowania można użyć kolorowej posypki bądź innej rozpuszczonej czekolady na przykład białej. Ciasteczka nie są pracochłonne i nie wymagają pieczenia, a proces ich przygotowania zajmuje zaledwie około 10 minut.