Próbowaliście kiedyś nutelli z jabłek: Jest pyszna, prosta i doskonała przez cały rok.

Jabłek z jesiennych zbiorów mamy sporo, ale jeszcze nie zdążyliśmy ich wykorzystać.

Niektóre odmiany są jeszcze soczyste i przetrwają do wiosny, ale mamy też takie, które są mączne i nie nadają się do normalnego jedzenia. To z nich co roku robię doskonałą domową Nutellę z jabłek. Jeśli jeszcze tego nie próbowałeś, koniecznie to zrób.

To doskonały, szybki i bardzo prosty przepis. Za niewielkie pieniądze masz doskonałą czekoladową pastę do chleba, do klejenia wypieków lub do wszelkiego rodzaju przepisów.

Składniki:

  • 1 kg jabłek
  • 150-250 g cukru
  • 50 g proszku kakaowego
  • 50 g czekolady do gotowania

Przygotowanie:

Umyj jabłka.

Zneutralizujemy ich. Pociąć na kawałki. Wlej trochę wody.

Gotujemy do miękkości. Następnie dosłodzić do smaku.

Jeśli chcesz, do posłodzenia możemy użyć domowego cukru waniliowego. Wymieszaj z kakao w proszku.

Na koniec dodajemy połamaną czekoladę do gotowania. Możemy mieszać. Niech się zagotuje.

Następnie przelej do małych szklanek. Dobrze zamkniemy.

Teraz sterylizujemy w temperaturze 85°C przez około 20 minut. Nutelli używamy do sklejania wypieków, smarowania lub jako składnik kremów. Świetnie nadaje się również do jedzenia prosto ze szklanki.

Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!