Cebula, bogata w witaminy A i C, jest kluczowym składnikiem, znany ze swoich właściwości leczniczych w chorobach układu oddechowego, zapaleniu oskrzeli, kaszlu i grypie. Połączenie jej z miodem, działającym jak naturalny antybiotyk przeciwkaszlowy, oraz cytryną, silnym przeciwutleniaczem o działaniu antybakteryjnym i przeciwwirusowym, daje wyjątkowe rezultaty.
Cytrynę dokładnie wyczyść, używając sody oczyszczonej, a następnie umieść w misce z wodą na około 10 minut. Opłucz pod bieżącą wodą i pokrój w koła, zachowując skórkę. Cebulę obierz, odkrój końce i przekrój na pół. Wbijać goździki w obie połówki cebuli. Imbir obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
Wszystkie składniki umieść w garnku, zalej wodą i gotuj pod przykryciem przez około 10 minut. Po ugotowaniu odstaw napój do ostygnięcia, a następnie przelać do szklanki, dosłodzić miodem i pić kilkakrotnie dziennie. Pomaga to w leczeniu infekcji dróg oddechowych, zapalenia oskrzeli, bólu gardła oraz zatkania dróg oddechowych.
Imbir dodatkowo wzmacnia odporność i jest skuteczny w leczeniu kaszlu, przeziębienia oraz nudności i wymiotów. Goździki również pomagają leczyć płuca, wzmacniają odporność, łagodzą ból, leczą kaszel, przeziębienie i grypę oraz ułatwiają oddychanie. Są również korzystne w leczeniu astmy.
Na koniec, mała sztuczka z Hiszpanii z użyciem cebuli i goździków może okazać się pomocna w walce z muchami i komarami. Wbij goździki w cebulę i umieść na oknie lub w misce na blacie kuchennym, aby odstraszyć te uciążliwe owady.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.