Gdy tylko goście ich posmakują, będą chcieli dokładkę: Cienkie naleśniki bez mąki: Przepis.
14 309
Kiedyś spróbowałam naleśników mojej koleżanki i zdałam sobie sprawę, że przez całe życie źle przygotowywałam to danie. Pachnące i rumiane, o bogatym smaku, cienkie jak kartka papieru! Do nadzienia przygotowałam osobny zestaw komplementów.
Czy wiesz, że cienkie naleśniki wśród Słowian kojarzyły się ze Słońcem? Tak, tak, przysmak był związany ze słowiańskim bogiem płodności Jaryło. Jak dobrze, że podtrzymaliśmy tradycję jedzenia naleśników.
Składniki:
10 jajek
1 l mleka
500 g skrobi
100 g cukru
5 łyżek oleju słonecznikowego
200 g masła
1 kg twarogu
sól do smaku
3 żółtka
Przygotowanie:
Przesiej skrobię przez sito. Ubij jajka z 5 łyżkami cukru, a następnie wlej mleko i olej słonecznikowy. Dobrze wymieszaj składniki. Dodaj skrobię i wymieszaj składniki, aż będą gładkie.
Podgrzej patelnię i usmaż naleśniki z obu stron.
Twarożek zmiel z pozostałym cukrem i żółtkami.
Na naleśniki nakładamy nadzienie twarogowe i zawijamy w tuby, krawędzie chowamy do środka. Placki włożyć do formy do pieczenia i polać roztopionym masłem. Naczynie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 minut.
Punktem kulminacyjnym przepisu na cienkie naleśniki uważam za roztopione masło. Dzięki tej metodzie przygotowania naleśniki są rumiane, pachnące i kremowe. Lubisz piec naleśniki? Jakie nadzienie wolisz?