Te naleśniki bez mąki mogę jeść codziennie. Zaskoczę Cię przepisem: Rozpływają się w ustach.
5 699
Wydaje się, że naleśniki to jeden z najprostszych przepisów kulinarnych na świecie. Nic dziwnego – ten pyszny, delikatny posiłek można wykonać już tylko z 3 podstawowych składników – mleka, jaj i mąki.
Może się jednak zdarzyć, że przypadkowo akurat skończyła ci się ostatnia paczka mąki w domu i nie możesz wyjść, by kupić kolejną. Nic straconego. Poniżej przedstawiamy przepis na naleśniki bez mąki ze smacznym nadzieniem z twarożku, które wyśmienicie dopełnia smak tych cieniutkich placków.
A czego potrzebujemy?
Naleśniki:
Jajko – 6 szt.
Mleko – 0,5 l
Skrobia – 5–6 łyżek
Olej słonecznikowy – 1 łyżka
Nadzienie z twarożku:
Twarożek – 300 g
Cukier do smaku
Śmietana do smaku
Masło do smaku
Naleśniki bez mąki – przygotowanie
Wbrew pozorom przygotowanie naleśników bez mąki jest banalnie proste! Wymieszaj 5 jajek z cukrem. Dodaj skrobię i mieszaj do pozbycia się wszystkich grudek w cieście.
Dolej mleko oraz olej słonecznikowy i wymieszaj. Odstaw ciasto na 15 minut. W tym samym czasie przygotuj patelnię, nasmarowując ją olejem słonecznikowym. Smaż naleśniki tylko z jednej strony – nie przewracaj! Ciasto posiada dość rzadką konsystencję.
Przygotuj nadzienie – twarożek zetrzyj z cukrem. Możesz dodać ulubione dodatki, takie jak mak lub rodzynki. Gotowe naleśniki dopełnij nadzieniem z twarożku. Zawiń je w rulon lub trójkąt. Umieść placki w naczyniu żaroodpornym – górę placków posmaruj stopionym masłem i kwaśną śmietaną.
Naczynie z naleśnikami umieść w piekarniki rozgrzanym do 180 stopni na 10-15 minut.Z podanego przepisu wykonasz około 25 naleśników.