Dziś przygotujemy te lekkie placki kefirowe z nadzieniem cebulowo-jajecznym. Miękkie, puszyste ciasta dobrze komponują się z zupą, gorącymi napojami, a nawet winem. Spróbuj są pyszne!
Wymieszaj sodę z kefirem. Dodaj łyżeczkę soli i cukru, wymieszaj. Zacznij dodawać mąkę porcjami. Zagnieć miękkie, lepkie ciasto. Aby przygotować nadzienie grubo posiekaj ugotowane wcześniej na twardo jajka. Drobno pokrój cebulę i podsmaż na mieszance oleju roślinnego i masła.
Dodaj posiekany szczypiorek do mieszanki i smaż jeszcze przez kilka minut. Następnie zdejmij z ognia. Połącz z jajkami, dodaj sól i pieprz. Ciasto podziel na 6 równych części. Z każdego uformuj cienki placek. Na środku ułoż cebulę i nadzienie jajeczne i wyrównaj je za pomocą łyżki.
Złóż dwie przeciwległe krawędzie w kierunku środka, zrób to samo z dwoma bocznymi krawędziami, aby utworzyć coś w rodzaju koperty.
Pociągnij lekko palcami powstałe rogi i zawiń je w kierunku środka. Otrzymasz taką oto sześciokątną przekąskę.
Rozgrzej olej roślinny na patelni. Połóż placki łączeniem w dół, lekko dociśnij dłonią do patelni. Smaż na złoty kolor z obu stron, pod przykryciem na małym ogniu. Umieść gotowe placenty na ręcznikach papierowych, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.